MAKABU SLOG MCHUNU, BRYAN KNAPPT GUIDRY; CONCEICAO VANN LÄTT VM-KVAL ..

jan 30, 2022
boXning

Vid nattens rivaliserande boxningar i USA, hade Don Kings boxare tungt jobb mot sina motståndare i Ohio, medan Bob Arums VM-kvalande brasse vann klart i Oklahoma.

Kings promotion, döpt till ”Return to Greatness”, gick i Packard Music Hall i Warren, Ohio och hade dubbla tunga titelfighter som topp. WBC-VM-kungen i cruiservikt Ilunga Makabu (29-2/25 KO) försvarade sitt bälte mot sydafrikanske utmanaren Thabiso Mchunu (23-6/13 KO) – det var andra mötet mellan de två; det första vann Makabu på knock – och denna gång blev det en taktisk, utdragen affär där ingen förmådde få ett uttalat markant övertag. Mästare Makabu arbetade något tydligare än utmanaren men verkade högst obenägen att ta minsta risk och Mchunu kunde hänga med och hotade om segern, varför det var lite ovisst vid domslutet. Och detta delade sig! Två domare hade Makabu segrare, 115-113 & 116-112, men den tredje fick Mchunu segrare med 115-113. Det var ju nu nog för Ilunga Makabu att behålla titeln, men mottogs inte väl av utmanaren, som vägrade skaka hand efteråt och föste undan Ilungas försök till ’kram’.

Det är möjligt att Makabu boxade på säkerhet här, för att säkra den utmaning om titeln har har i maj mot boxningsvärldens #1, Canelo Alvarez, som ju avser att gå på jakt efter ett VM-bälte i en femte viktklass (han är Champion i supermellan, men har hållit titlar i lätt mellan, mellan & lätt tungvikt därutöver). Makabu sa efteråt: ”Jag kom inte för att slå knockout idag utan för att visa att jag kan boxas, och jag ska boxa och slå ut Canelo i min nästa fight, baby!”

I den andra tunga fighten i Warren, försvarade WBA/reg-world-mästaren i tungvikt Trevor Bryan (22-0/15 KO) sitt ’VM’-bälte mot relativt okände Jonathan Guidry (17-1-2/10 KO), och det blev en strid på kniven om segern, och slutade även här i ett delat domslut! Bryan förde dock matchen mot sin klart till formatet mindre motståndare och tvingade denne backa merendels genom kampen, men i slagväxlingarna bet han ifrån sig minst lika bra som Bryan, och det gjorde det hela svårdömt (och en domare såg matchen tvärt emot de andra två), men till sist lyckades Trevor slå ner utmanaren i matchens absoluta slutskede, och tycktes därmed säkra poängen utan snack, men han imponerade inte. Domarsiffrorna blev 116-111, 118-109 och tvärtom 112-115 .. och 2-1 till Bryan. Som efteråt sa: ”Heders åt Guidry, han var en tuff motståndare! Men Trevor Bryan är här för att stanna, och jag visade det ikväll. Jag kommer bara att bli allt bättre och öka mitt kunnande. Jag jobbade till sista sekund. Och nu vill jag gå efter de stora tre, Tyson Fury, Anthony Joshua och Oleksandr Usyk. Nu förtjänar jag de fighterna!”

SAMTIDIGT hade alltså Top Rank/Bob Arum en stark show i Hard Rock Hotel & Casino i Tulsa, Oklahoma med 2016 års brasilianska OS-kung Robson Conceicao (17-1/8 KO) i ett WBC-VM-kval i super feather/lätt lättvikt mot tidigare obesegrade Xavier Martinez (17-1/11 KO), och brassen var här faktisk ’underdog’ i bettingen, men boxade nu mycket bra och säkert och byggde metodiskt en god poängledning i vad som till sist blev en ganska ensidig fight hann klart vann (99-91, 100-90, 98-92) över 10 ronder. Därmed har Robson återkvalat mot mannen som gett honom hans enda proffsnederlag (om VM i september i fjol) Oscar Valdez.

I främsta förmatch kom obesegrade Giovanni Cabrera (19-0/7 KO) tillbaka efter över två års corona-uppehåll och tog lite överraskande en god seger över nya esset Rene Tellez Giron (16-2/10 KO) med hyggligt klara siffror över 8 ronder (77-75, 78-74 x 2).

 

I Europa hade vi denna lördag en lägre titelfight i Salle Pierre Jablonski i Chateauroux i Frankrike, där landsmännen Thomas Faure (21-4-1/2 KO) och Kevin Thomas Cojean (27-11-2/10 KO) möttes om vakanta EU-titeln (EBU) i lätt tungvikt .. och Faure kunde hyggligt säkert boxa hem titeln över 12 ronder (116-112 x 2, 117-111) – och fick därmed EU-bältet.