FIGHT WEEK: MUNGUIA-BALLARD, KHAN-BROOK .. TUNGVIKT .. & JAMIESON-JANGIROV/IBO-INT ..

feb 14, 2022
boXning

Det är en hygglig Fight week under uppsegling, med två stora internationella card på tapeten plus några riktigt starka tungviktsuppgörelser av näst intill världsklass .. och en skotsk gala av stort svenskt intresse med vår Samo Jangirov i huvudroll.

Största showen är måhända den i Plaza Monumental i Tijuana, Mexico där förre lätt mellanvikts-kungen, alltjämt obesegrade mellanviktsstjärnan Jaime Munguia (38-0/30 KO) tar sig an dito obesegrade D´Mitrius Ballard (21-0-1/13 KO) på lördagsnatten i en kamp över 12 ronder om WBO Inter-Continental Title. Detta blir lite av ett ”home coming” för den i Tijuana födde och boende Munguia, som dock boxat mer eller mindre uteslutande i USA de senaste fyra åren (höll WBO-VM i super welter 2018-21; gick så upp i vikt) men som gjorde i princip hela starten på sin excellenta karriär med Tijuana som bas. Ballard är från Maryland, USA och har en utmärkt record med en oavgjord match – det var mot OS-brons-brassen Yamaguchi Falcao om NABF-titeln 2019 – till en lång rad segrar. Det är en spännande match, som backas upp av ett digert program med tre lättare fighter av hög klass som ’semis’, kanske främst William Zepeda (24-0/22 KO) vs Yerel Siezar (19-0/8 KO) i lättvikt, på detta DAZN-bevakade evenemang.

Men det har tuff konkurrens av den brittiska show, SKY-PPV, arrangerad av Ben Shalom/Ultimate Boxxer (som arrangerade Otto Wallins show förrförra helgen), där Amir Khan (34-5/21 KO) återvänder till ringen för ett möte med heta rivalen Kell Brook (39-3/27 KO) i weltervikt över 12 ronder.  Det är trefaldige VM-kungen ”King Khan”, nu 35 år, comeback till ringen efter över två och ett halvt års uppehåll (covid etc) och det är den faktiskt alltjämt som IBF-kung i lätt welter registrerade Brooks – ”The Special One” – comeback efter det misslyckade försöket på Terence Crawfords VM-titel i welter 2020 .. för nu 15 månader sedan. Men inte minst med tanke på att det råder stark rivalitet mellan dessa brittiska stjärnor (Bolton-Sheffield) har vi en riktigt ”het” fight.

Främsta uppbackning är en VM-fight för damer om WBO:s vakanta titel i super welter/lätt mellanvikt mellan brittiska f d amatörstjärnan (VM-brons; OS-boxare ’12/lättvikt) Natasha Jonas (10-2-1/7 KO) och förra VM-drottningen i viktklassen Chris Namus (25-6/8 KO) från Uruguay. Jonas skulle egentligen ha mött polska Ewa Piatkowska, men hon drog på sig Covid. Båda damerna har fallit i sina största uppdrag tidigare; Namus mot Cecilia Braekhus om weltervikts-VM, Jonas mot Katie Taylor om lättvikts-VM. Jonas har kommit upp två viktklasser sedan dess, medan Namus är ’god’ på vikten, men hemmaplan för 37-åriga Jonas kan här bli avgörande. På detta card är det också meningen att brittiska OS-trean i tungvikt Frazer Clarke skall proffsdebutera (ännu ingen motståndare klar).

 

Det är annars flera stora tungviktsfighter på ”g” denna kommande helg. I Canada, i Montreal Casino, möts Canada-baserade förra ryska amatörstjärnan (WSB mm) Arslanbek Makhmudov (13-0/13 KO) och jättelike polacken Mariusz Wach (36-7/19 KO) om NABA:s tungviktstitel (Nord-Amerika) över 10 ronder .. och tidigare samma dygn i Universum Gym i Hamburg möter den store kazaken Zhan Kossobutskiy (17-0/16 KO) förre EU- & WBC/Silver-mästaren Johann Duhaupas (39-6/26 KO) om den vakanta WBC/International-titeln i tungvikt.

För vår del är naturligt nog största intresset knutet till Samo Jangirovs (7-2-1/1 KO) chans att få boxa om IBO:s International-titel i cruiservikt i Trumps resort i Turnberry, Skottland på fredag kväll mot hemma-favoriten David Jamieson (7-1/5 KO) över 10 ronders distans. Det blir ett spännande uppdrag, och den svenske cruiserviktsmästaren gör just nu de sista förberedelserna före avresa. Det är en show på i övrigt fem matcher förutom huvudkampen, i regi Sam Kynoch/Dennis Hobson på Kynoch/Fight Academy. Vi kommer rapportera vidare under veckans gång.