JANGIROV FÖLL PÅ POÄNG I TUFF BATALJ MOT JAMIESON

feb 19, 2022
boXning


På fredagnatten, med avslut en dryg timma in på lördagsmorgonen svensk tid, möttes svenske cruiserviktsmästaren Samo Jangirov (7-3-1/1 KO) och Skottlands omsusade hårde man David ”Real Deal” Jamieson (8-1/5 KO) i Trump Turnberry Ballroom i Turnberry, Skottland om IBO:s vakanta International Cruiserweight title.

Det blev en verkligt tuff fight över 10 ronders distans, där hemma-hoppet Jamieson öppnade klart bäst och tidigt satte hård press på den kortare men kompaktare svensken, och lyckades ta en tidig poängledning. Jangirov levde inledningsvis helt på korta kontra-attacker, som då blev för lite för sällan, men från tredje ronden, som han vann – och då han faktiskt backade upp skotten och slog in flera utmärkta serier – var han ’med’ i matchen. Jamieson boxade med större frekvens i slagserierna och låg konstant på och tog flertalet ronder, speciellt i matchens mellanparti, där Samo tycktes tröttna.

Men den stentuffe Katrineholmaren kom tillbaka i matchens slutparti och tog ytterligare ett par tre ronder i slutfasen, då det var mycket jämnt mellan de två. Sammantaget förmådde dock inte Jangirov helt mäta sig poängmässigt, men han gjorde en heroiskt tuff insats. Matchen kunde följas över brittiska Fightzone och kommentatorerna där fällde omdömet om svensken ”en ruggigt hård, solid yrkesman”.

Det var mycket varmt i arenan, dvs den luxuösa anläggningens ballroom, uppsatt som ’dinner boxing’ med en uppklädd feststämd publik, och det hade nog viss betydelse. Jamieson är dock en ytterst vältränad, fysiskt välbyggd man som boxar med en utmärkt jabb och han var denna kväll bättre än någonsin tidigare i sin ännu relativt korta karriär. Poängdomarna kom från Danmark (Per Kjerulf Hansen), Belgien (Jean Marie Natus) och England (Terry O´Connor) och de dömde matchen 97-93, 98-92, 98-92 unisont till David Jamieson, som därefter ’kröntes’ med IBO/Int-bältet. Ringdomare var britten Steve Gray, och han hade faktiskt inget svårt jobb, för de två skötte detta i en ren, fair och mäkta tuff styrkemätning, där mycket få ingripanden var påkallade.

David Jamieson uttryckte efteråt sin glädje över att ha lyckats erövra sin första internationella titel och bälte, och framförde också med äkta pris sin respekt för sin hårde motståndare, och gav också lättad Samo Jangirov en stor björnkram i ringen efteråt. För svenskgänget blir det nu att smälta förlusten, men det är ingen tung sådan, även om det givetvis är bittert att förlora, och samla sig för hemresa med det snaraste, om nu bara det ruskiga oväder som just nu drabbar öriket bedarrar gott nog.