USYK STARTAR TRÄNING ..? LOMA – FORTSÄTTER KRIGA!

mar 25, 2022
boXning


Promotor Bob Arum meddelade i veckan, lite sensationellt, att han efter kontakt med Ukrainas sportministerium fått ett klartecken för att WBA/IBF/WBO-VM-kungen i tungvikt Oleksandr Usyk och första VM-utmanare, ex-VM-kungen i lättvikt, Vasily Lomachenko kan gå i träning inför sina respektive jättematcher, inplanerade denna kommande sommar. Usyk är ju tänkt att möta Anthony Joshua i returkamp om sina bälten – först satt till i maj månad men senare av diverse skäl (förutom krig) framskjutet till senare i sommar, på ännu opreciserat datum. Lomachenko har varit första bud att möta nybakade lättviktskungen George Kambosos i dennes första – presumtivt jättelika – försvar av samtliga bälten, på hemmaplan i Australien, tillika på ännu opreciserat datum i sommar. De förhandlingarna var i princip i lås när kriget vällde in över Ukraina – och både ”Loma” och Usyk omedelbart anslöt sig till försvaret på hemmaplan.
NÄR nu nyheten sprack att boxarna ifråga kunde få ta itu med sina idrottsliga uppgifter mitt under värsta krigs-eländet, var båda boxarnas första respons ”nix, vi stannar och slåss!” Den faktiska grundregeln för Ukrainas försvar säger i paragraf följande: ”alla män mellan 18 och 60 års ålder är förbjudna att lämna landet, såvida inte de har åtminstone tre barn eller jobbar i strategisk sektor”, rapporteras det. Lomachenko har förvisso bara två barn, medan Usyk har tre.
Lomachenko kom också ut med ett meddelande som sade att han inte lämnar sin tjänst i Belgorod-Dnestrovsky territorialförsvar, utan han står istället över sin VM-chans mot Kambosos. Denna chans går nu sannolikt till Devon Haney istället.
Oleksandr Usyk har inte kommit ut med ett officiellt meddelande visavi beskedet att han är ”fri” att boxas, men han har tidigare sagt om kriget och situationen i Ukraina: ”Jag vill inte skjuta på nån, jag vill inte döda någon, men om de försöker döda mig, så har jag inget val.” Vidare fortsatte den djupt religiöse fightern: ”Det kanske låter sentimentalt, men min själ tillhör Gud, och min kropp tillhör mitt land, tillhör min familj. Det finns ingen rädsla, absolut inte. Bara förundran över hur något sånt här kan ske i 21:a århundradet..?”
NU meddelas från olika håll att VM-kungen dock gått i träningscamp för att börja förberedelserna för ett försvar mot Joshua. En del rykten säger att han gått över gränsen in i Polen, där han nu börjat träna. Andra förnekar detta skulle vara fallet. Usyk var just i färd med att dra igång sin träning när Ryssland anföll. Han befann sig då i London, men flög omedelbart hem och anslöt sig till Kievs försvarsbataljon. Det är mycket rykten i schvung, men även om osäkerhet råder tyder nu det mesta på att han de facto går i träning – mitt under kriget – för ett försvar mot Joshua.