OAVGJORT MELLAN JANGIROV OCH NYSAETHER I OSLO; MARTIN SLOG FELIX I BARCELONA ..

apr 02, 2022
boXning

Vid proffsboxningarna i Jordal Idrettspark i Oslo inatt slutade huvudmatchen mellan norska och svenska proffsmästarna i cruservikt, Simen Nysaether (10-0-1/3 KO) och Samo Jangirov (7-3-2/1 KO), med ett oavgjort resultat efter 8 ronders fullbordad boxning. De två möttes om Baltic Boxing Unions titel i viktklassen, men ingen av dem blev följaktligen efteråt krönt med bältet – de får i själva verket göra om hela jobbet igen, vid ett senare tillfälle. Det kunde nu kanske vara dags för de två att mötas på svensk mark, efter två matcher på norsk botten. Nattens kamp var ju en returmatch på den 6-rondare som Simen vann i Trondheim 2019. Då pressade Jangirov framåt under större delen av kampen, men nu blev det en i stora delar annorlunda match. Samo startade mycket avvaktande och gav i princip bort första ronden, men tog andra snyggt på vassare träffar. Norrmannen slog åter igen mer än svensken, och gick nu också ofta på en nätt offensiv, medan Jangirov valde att kontra och också gjorde detta mycket bra emellanåt, men det stora flertalet ronder var tämligen jämna och inte helt lätt bedömda. Den svenske mästaren kom dock starkt mot slutet och gjorde sin kanske bästa rond i sista omgången, som han hyggligt klart vann. När poängdomarnas röster samlats in gick en av dessa till Nysaether med 77-75, en röst gick till Jangirov med 77-75 .. och den tredje rösten kom att att avgöra alltsammans med utslaget 76-76 .. varmed det blev en ”split draw” – oavgjort!


Egentligen var faktiskt båda boxarna till synes nöjda med resultatet. Även om de nu måste göra om alltihop om de skall avgöra kampen om BBU-bältet.
Den andra svenskmatchen på programmet, tungviktsmötet mellan Awadh Tamim och norske amatörmästaren Omar Shiha fick ju, som berättats, göras om till en exhibition/uppvisning över 4 ronder, i princip en hyggligt god sparringsejour utan domslut. Resultaten i övrigt blev: Anders Eggan (7-0/3 KO) vann på TKO 6 över georgiern Giorgi Gujejiani (10-21-2/5 KO) i lätt tungvikt; Jamshid Nazari (7-0/2 KO) vann på poäng 6 över spanjoren Pelayo Ventoro (0-1) i weltervikt; debuterande lätte tungviktaren Alexander Martinsen vann på KO 1 över Giorgi Aptsiauri, Georgien (3-5-2/2 KO), och den numera i Norge baserade letten Reinis Porozovs (16-16-1/11 KO) vann på KO 2 över bosniern Mirnes Denadic (15-20-3/6 KO) i cruiservikt.

SAMTIDIGT hölls det högklassiga boxningar i Barcelona i Spanien, i Palau Olimpic Vall d´Hebron som distribuerades ut över världen via DAZN, där potentielle VM-utmanaren och avgående EM-kungen Sandor Martin (40-2/13 KO) mötte förre VM-utmanaren och Latino-mästaren Jose Felix (39-6-1/30 KO) från Mexico, och det blev till en mästerligt genomförd match av den southpaw-boxande spanjoren, som mycket skickligt och med suverän blick bemästrade motståndet rakt igenom alla 10 ronder och till och med hade Felix ”på gaffeln” i de avslutande omgångarna. Han vann till sist med mycket klara siffror: 100-90 x 2, 99-91 ..! Vi minns ju alla vilken utmärkt fighter Martin var redan när han mötte vår Anthony Yigit i Stockholm om EM-titeln, och hur lysande bra Yigit var när han då förde hem segern. NU handlade det om den vakanta WBA/International-titeln i super light/lätt weltervikt. Men kanske ändå mer om position som en inom snar framtid klar VM-utmanare till obestridde kungen Josh Taylor. Såvida inte Taylor går upp en viktklass och VM-bältena lämnas fria – och då är Sandor Martin en given kandidat.
I främsta support på denna show besegrade Spaniens OS-man (Rio ’16; nu 7-0/4 KO) Samuel Carmona i en sluggerbetonad actionfight Joel Cordova (13-6-2/3 KO) på poäng 10 i super fly/lätt bantamvikt. Cordova var i golvet i nionde, men var ändå den ’jagande’ mot slutet.