WBA ’OK’ MED CANELO-BIVOL; CUBA ’OK’ MED PROFFS ..

apr 06, 2022
boXning

Det kommer en rad riktigt stora fighter inom kort: först det häftiga mötet mellan Errol Spence och Yordenis Ugas om riktiga weltervikts-VM – det är redan nästa vecka 16/4 – och sedan WBC/RING-VM i tungvikt mellan Tyson Fury och Dillian Whyte, troligen inför rekordpublik, 23/4 – och lite senare, vid ”cinco mayo”-festligheterna, den 7/5 den maffiga titelfighten i lätt tungvikt mellan ryssen Dmitri Bivol och dagens kilo-för-kilo-kung Canelo Alvarez. Det borgar för en riktigt häftig boxnings-vår. Men detta med att Bivol är ryss ställer ju dessa dagar till förtret, på grund av den unisona kampanjen mot Rysslands läskiga angreppskrig på Ukraina. Dmitry Bivol är visserligen född i Kirgizistan, men han är rysk medborgare – men han är bosatt i Indio i Kalifornien, USA och han boxar för den USA-bosatte ryssen Vadim Kornilov och var förut knuten till Duva-stallet men har nu avtal med Matchroom och Eddie Hearn. Han har visserligen försvarat sin WBA-VM-titel på hemmaplan i Jekaterinburg i Ryssland i december i fjol, men han är ingen ’vän’ av Putin eller dennes regim/politik. När nu jättematchen i anslutning till den ”andra” mexikanska nationaldagen sattes ihop mot suveräne supermellanvikts-kungen Saul ”Canelo” Alvarez – en supermatch som säljer ut T-Mobile Arena i Las Vegas och blir enormt stor som TV-sändning jorden runt via DAZN – så kom det pga Ukraina-kriget inte bara att handla om miljontals dollar, jättepublik och potentiellt ’årets match’ i boxning .. utan också storpolitik. Bröderna Klitschko gick, från sitt krigsläger i Ukraina, för en dryg vecka sedan ut och krävde att WBA – vars VM-titel i lätt tungvikt det handlar om – skulle sätta stopp för matchen, därför att Bivol är ryss. Och WBA tänkte till och kallade samman ett möte, vilket hölls för en vecka sedan, och kom då fram till: ”Efter moget övervägande har vi bestämt att det vore orättvist mot både Mr Bivol och Mr Alvarez att inte sanktionera deras 12-rondersmatch som en WBA titelkamp. Vi anser att vi orättfärdigt skulle bestraffa Mr Bivol och Mr Alvarez genom att bojkotta deras match.” Därefter har nu WBA sanktionerat VM-matchen, och nu i dagarna även dess förmatchprogram, där nu kroaten Hrgovic möter kinesen Zhang i tungvikt, amerikanen Love möter mexikanen Valenzuela, uzbeken Giyazov möter mexikanen Gomez. Nota bene proffsboxning är ju inte nationalistisk i sig, Bivol representerar inte i första hand Ryssland utan snarare amerikansk/brittiska ekonomiska intressen. ”Money talks”.

De senaste dagarnas största sidonyhet har annars varit att Cuba bestämt sig, via det nu omformade Kubanska Boxningsfederationen, för att tillåta proffsboxning, något som varit förbjudet på ö-riket sedan 1961, då Castro slängde ut den då mycket livaktiga befintliga proffsboxningen och ersatte den med världens främsta amatörboxnings-program. Efter 60 år ska detta nu alltså ändras.
Man har gjort ett avtal med Golden Ring Promotions vilket skall tillåta OS-mästarna Roniel Iglesias, Julio Cesar La Cruz, Arlen Lopez och Andy Cruz att deltaga i professionella matcher. Starten skall se på en tävling i mexikanska Aguacalientes den 20 maj, vilket kommer att TV-sändas över latin-Amerika via ESPN Knockout. Åtminstone några av de ovanstående kommer att debutera där. Hur det blir med proffstävlingar på själva Cuba är ännu oklart.