SVENSKAR SOM BOXATS I MADISON SQUARE GARDEN

apr 30, 2022
boXning


Det har ju nu blivit ett större nummer av att Elin Cederroos blir den första svenska boxare som fightas i Madison Square Garden i New York – världens mest klassiska boxningsarena. Det är nu en ’sanning’ med lite modifikation, men det är riktigt så till vida som att hon är den första att göra detta i dagens moderna arena MSG.
Men Madison Square Garden är mycket mer än så, och har sammantaget över 140 års historia bakom sig. Det första MSG (1879-90) låg vid själva torget på Manhattan, och där drog på tidigt 1880-tal John L Sullivan igång det som kom att bli modern arena-boxning (avskilt från den gamla ’bare knuckle’ ute i skogarna). Den andra MSG var ett jätteskjul på i stort sett samma plats – den första hade inget riktigt tak, varför den revs – och här kom det att boxas en hel del under främst ”icke-domsluts-perioden”. Den tredje, den klassiska arena som kom att uppföras vid 8:e avenyn och 49/50:e gatorna, via demonpromotorn Tex Rickards initiativ – ”Huset som Tex byggde” – där en enorm mängd boxning av världens högsta klass bjöds på från 1925-68.

Där kom faktiskt ett antal betydande svenska boxarnamn att uppträda, som Harry Persson – som boxade här inte mindre än fyra gånger 1926, främst med genombrottssegern över Johnny Risko

och kval-matchen vs Jimmy Maloney – Johnny Widd (i misslyckad start) 1928, och faktum är att Kalle ”Masen” Jonsson fick chansen boxa ett par förmatch där (redan 1924; MSGII), Johnny Eriksson dito (1928),

John Andersson gjorde ett antal starter där (fem gånger), 1935-36,

och Olle Tandberg USA-debuterade i den olycksaliga huvudmatchen vs Joey Maxim där 1948.

Bosse Högberg gjorde en förmatch i MSG 1963.
Den nuvarande MSG, byggd som en supermodern arena 1968 (uppfräschad sedan dess), placerad mellan 7/8:e avenyn och 31/33:e gatorna, har bjudit på mycket stor boxning – minns bara de två första Ali-Frazier-matcherna, så fattar ni – men här, märkligt nog, har inget svenskt proffs kommit till förrän nu Elin C gör det.