FRIDA WALLBERG, SVEN FORNLING, ANTHONY YIGIT SOM TV-STJÄRNOR + ’LEA’ ..

maj 04, 2022
boXning

Det har varit mycket boxare i TV-rutan senaste veckorna, helt utanför faktiska matchuppdrag, och det har därvid bjudits på spännande och högintressanta insatser.

Frida Wallberg, alltjämt på återhämtningskurs efter den tuffa ringolyckan för nu nästan nio år sedan, ställde upp i årets version av klassiska ’Mästarnas Mästare’ på SVT – inspelad förra hösten i Andalusien i Spanien – och som sedvanligt var/är en riktigt tuff och krävande tävling, vilken visats nu under mars och april med slutspurt de närmaste helgerna i maj. Frida kom mycket vältränad och fysiskt stark till kamp mot ett utmärkt strongt gäng, där hon imponerande tog sig till slutomgången, mot Patrik Järbyn, Sofia Loft, Emma Green, Henrik Stillman och Antonio Lindbäck, men där då den kluriga ’stadsorienteringen’ blev för besvärlig för vår ”Golden Girl” och hon eliminerades. Men då hade Frida faktiskt imponerat vecka efter vecka, och fått mycket beröm ute i media- & idrotts-Sverige. Glädjande och inspirerande.

Sven Fornling slet som den slitvarg han är, för brinnande livet, i ’Elitstyrkans Hemligheter’ på TV4 och tog sig under tuffast tänkbara odds till allra sista omgången, men eliminerades där precis på mål-linjen, när det hela avgjordes/tv-sänt för en dryg vecka sedan. Det var hårt – men han visade onekligen vilken tuffing han är, och att han fortsatt besitter en imponerande fysisk styrka och form. Närmast självklart plockades han sedan upp till Viasats TV-studio inför Tyson Fury vs Dillian Whyte, och gav där prov på god analytisk förmåga, dessutom.

Anthony Yigit, som ju öppet och ärligt kommit ut och berättat om de ätstörningar som plågat honom sedan 2014, och som han till god del lyckats få under kontroll, men ändå fortsatt kämpar med, har nu öppet och frankt medverkat i dokumentärserien ’Ätstört’ – i tre delar på SVT – där man inte minst kan följa hans problem under vägs fram mot matchen mot Rolando Romero förra sommaren. Det är en fascinerande inblick i ett svårgripbart dilemma. Anthony är ju just nu över i USA, och gjorde ju som bekant en match den 24/4 som han vann på KO – då han de facto klarade av att komma ner till lättvikt, och uppenbarligen fixade det utan större bekymmer (till skillnad från i Romero-debaclet). Yigit gick även några dagar senare något slags träningsmatch – aldrig bokfört som korrekt tävling – som han också avgjorde på förtid, i Colombia, där detta senaste äventyr utspelade sig. Nu är han tillbaka i Miami, och har fått besök av flickvännen Elin, vilket han tyckt var underbart. Han verkar nu vara i fin form, på alla vis.

SAMTIDIGT visas just nu dramaserien ’Lea’ på SVT – med Madeleine Martin i huvudrollen som Lea på jakt efter ett VM-bälte, där eminente tränaren Joel Grandell gjort ett gott jobb av att göra trovärdig boxare av henne, i detta drama om karriärdrömmar, droger, svek och fusk och blod, svett och tårar – givetvis är boxning korrupt och matcher fixade etc, samma gamla tjatiga mytiska nid- & falskbild en gång till – men det dräller dock av boxningsprofiler i bakgrunden, som Armand Krajnc och Mikaela Laurén, så kanske ska ’storyn’ ändå få en chans att utvecklas, bara för sakens skull.