STEFAN FERNSTRÖM TAR ÖVER SOM PK-SEKRETERARE; HÅKAN SINDEMARK NY I STYRELSEN

maj 05, 2022
boXning

Denna dag, den 5 maj, verkställdes skiftet på sekreterarposten i Prokommissionen, allt efter beslut på förra veckans årsmöte, så att nu således Stefan Fernström tar över sekreterarjobbet efter Olof Johansson med den dagliga skötseln av svensk proffsboxnings administration. Samtidigt har nu den på årsmötet invalde ledamoten Håkan Sindemark intagit sin plats som PK:s sjunde medlem. Styrelsen i sin helhet omfattar nu således ordförande Björn Rosengren, vice ordförande Mats Kullström, sekreterare Stefan Fernström, ledamöter Dr Robert Ludwig, Olof Johansson, Håkan Sindemark och domaransvarig Åke Johansson.

Stefan Fernström, 58, har en mycket lång karriär in boxningen bakom sig, från sin aktiva tid som welterviktare i BK Örnen med 60 matcher i tävlingsringen och främsta merit SM-tvåa i mellanvikt 1986, och som landskampsboxare (2/junior & 3/senior), till en ledargärning med styrelse och tränarjobb i Örnen, i egna klubben BK Dalen och senare tränare och ordförande i Haninge BK och var även initiativtagare till Boxningsakademin på Fredrika Bremer Gymnasiet/Haninge. Han var under den nyuppväckta svenska proffsboxningen först coach och tränare för ett antal boxare – Attila Levin, Aldo Colliander, Mikaela Laurén, Robin Safar mfl – senare matchmaker och promotor för ett antal proffstävlingar, sju stycken ”Rising Stars”-tävlingar och matchmaker till ett större antal evenemang åren 2009-2018 – och har sedan dess knutits till Proffskommissionen som ledamot sedan 2021. Nu tar han över tyngsta sysslan i det arbetet.
Olof Johansson, 75, som nu trappar ner på engagemanget, har varit en ”institution” i svensk boxning i en mycket lång tid. Han var själv boxare i KK All Round, Lidköping på 1960-talet, vann ’Tiotusenkronors-frågan’ i ämnet ”Proffsboxning” 1973, chefredaktör för Tidningen Boxning 1978-2008, samt efterföljaren årsboken Boxning till 2012, ordförande i Redbergslids BK, Göteborg under mer än 30 års tid fram till 2005, arrangör av långt över hundra amatörtävlingar, och vid sidan därom proffsmanager och promotor i Finland under 1980- och 90-talet, förde en konstant kampanj för proffsförbudet upphävande inte minst som tv-kommentator (under trettio års tid) och blev vid proffsens återkomst 2007 tyngsta kraft i återuppbyggnaden. Ledamot av SBF under en tioårsperiod, proffskommissionens ledamot (då vilande men ansluten till EBU; kontakt & rapportör) från 1978 till återstarten 2006, då OJ blev PK:s sekreterare. Boxing ’non-stop’ i femtio år.

Håkan Sindemark, 60, är idag en av våra allra främsta domarkrafter, aktiv såväl nationellt som internationellt, EBU-& WBC-domare, och var före proffstiden svensk amatördomare av rang. Han startade som boxare i IF Linnéa och blev senare stjärna i BK Narva och kom att bli en av våra allra främsta lätta mellanviktare, vann JSM 1981, SM 1984-85, deltog på EM 1983 & ’85 och snubblade där på medaljerna, gjorde totalt ca 120 matcher, och fick utmärkelsen Stor Grabb nr 113. Efter karriären var han i en tio-årsperiod tränare i Narva BK och i Djurgårdens IF; han hade också olika styrelseuppdrag från suppleant till ordförande i Narva. Han är lärare till yrket men har alltid kunnat kombinera det jobbet med boxningsuppdragen, har t o m bedrivit boxningsträning i grundskolan, i lärartjänsten. Efter tio år som amatördomare i nationella och internationella uppdrag blev han från 2008 (även) proffsdomare. Hans första riktigt stora ringdomarjobb var IBO-titelfighten Erik Skoglund vs Ryno Liebenberg 2016, och han har nu haft ett antal uppdrag som EM-domare, nu senast härom veckan i Shropshire, England mellan Cunningham och Le Couviour. Nu skall han dessutom ägna sig en del av tiden åt administrativt arbete.