BIVOL BESEGRADE CANELO I EXCELLENT BOXNINGSSHOW!

maj 08, 2022
boXning

Inför drygt 20.000 åskådare i ett utsålt T-Mobile Arena i Las Vegas, Nevada inatt (söndag morgon i Sverige) och inför miljoner TV-tittare besegrade WBA-världsmästaren i lätt tungvikt Dmitry Bivol (20-0/11 KO) den man som ses som världens bästa boxare kilo-för-kilo, den regerande VM-kungen i viktklassen under, Saul ’Canelo’ Alvarez (57-2-2/39 KO) i en smart, briljant genomförd kamp på poäng, i en knapp men korrekt och klar seger..!
Stämningen var enorm i arenan när matchen startade, men den försvarande VM-kungen Bivol möttes av buanden från en till helt övervägande del pro-mexikansk publik och den steg till crescendo när Canelo förmådde starta relativt skarpt och inte minst klippte in en härlig höger uppercut, som hade Bivol på hälarna ett kort ögonblick.

Men den numera Kalifornienbaserade ryssen svarade excellent med rappa, snabba serier där han förvånande effektivt slog igenom Canelos gard .. medan den mexikanska superstjärnan satsade mycket mer på enskilda slag och mest drog en lite vid högerkrok som tog mestadels på Bivols vänstra överarm (vilken han efteråt visade upp och klagade över hur ont det gjorde). WBA-kungen vann dock någon fler rond än utmanaren under första halvan av kampen och drog sedan ifrån med en superb serie från femte till åttonde ronderna och ledde då klart. Det verkade faktiskt som Canelo inte hade en ”plan b” utan fortsatte i samma taktik och satsade bara hårdare på att försöka slå ut Bivol.

På ren vilja tog han nionde ronden och knep knappt tolfte och sista på ett ursinnigt sista försök, men faktum är att han under sektioner av kampen blev utmanövrerad och träffad i hela slagserier av Dmitry. När allt var över anande även den stora publiken att deras man misslyckats med sin nya utmaning och domslutet godtogs i stort sett all right. Samtliga tre poängdomare hade identiska 115-113 till Bivol, som därmed sitter kvar som orubbad lätt tungviktskung, och det efter sitt livs största seger. Canelo Alvarez är givetvis fortsatt världsmästare i supermellanvikt, men han sa efteråt inget om att gå tillbaka till den egna viktklassen utan begärde att få en returchans på Bivol och hans bälte. ”Absolut”, svarade Dmitry, ”vi kan diskutera returmatch, men räkna på stora pengar!”
Det var en strålande teknisk och taktisk match med stor ’nerv’ rakt igenom. Spännande – om än inte en suveränt stor fight. Det var en otrolig succé för Dmitry Bivol, stor ’underdog’ som han var i bettingen. Detta var blott andra gången i en helt enorm karriär som Canelo Alvarez förlorade en match.
På förmatchcardet i Vegas besegrade Montana Love (18-0-1/9 KO) i super light/lätt weltervikt Gabriel Gollaz (25-3-1/20 KO) på poäng (114-112 x 3), efter att de faktiskt momentant hade golvat varann i första och andra ronderna. Och i weltervikt vann USA-baserade uzbeken Shakram Giyasov (13-0/9 KO) över tuffe mexikanen Cristian Gomez (22-3-1/20 KO) i vad som blev en häftig batalj trots tre golvsyningar av Gomez, avgjord på poäng (99-88 x 2, 99-89).

Tungviktsfighten mellan Kinas Zhilei Zhang (20-0-1/19 KO) och sene ersättaren Scott Alexander (16-5-2/8 KO) avgjordes av Zhang med en ruggig south paw-vänster i första ronden – ett enda slag – direkt ”out”! Tid 1:54.