FIGHT WEEK: CHARLO, ZURDO, KOVALEV SAMTIDIGT PÅ LÖRDAG; YOKA-BAKOLE + FLOYD SHOW & BADOU JACK + SARDINA, ITA & RANKIN, UK

maj 09, 2022
boXning

Det är inte en av de största Fight veckorna detta år, men det är en av de digraste, i form av stora evenemang; det är nämligen god aktivitet på åtskilliga håll runt vårt klot. Och det toppas på lördagen med ett märkligt scenario med tre stora shower samtidigt, alla tre inom ett begränsat geografiskt område i södra Kalifornien ..! Det är mer slump och behov av TV-tid, än ’dum’ konkurrens som lett till detta.

WBC/WBA/IBF-VM-kungen i super welter/lätt mellanvikt Jermell Charlo (34-1-1/18 KO) möter till sist, efter flera corona-uppskov, den argentinske WBO-VM-kungen Brian Carlos Castano (17-0-2/12 KO) i returkamp från deras oväntade och då lätt sensationella oavgjorda möte i juli förra året. Den storordige amerikanen var då storfavorit men hamnade i en strid på kniven – det slöt oavgjort, och måste således göras om, för att få fram en enda obestridd VM-kung i klassen. Det är det som ska ske nu – på lördag, i ”The War Grounds”, Dignity Health Sports Park i Carson, Kalifornien. Främsta uppbackning är nya esset Boots Ennis (28-0/26 KO) vs Custio Clayton (19-0-1/12 KO) i weltervikt över 12 ronder; SHOWTIME är Tv-producent.


Nere i LA-regionen i Kalifornien, i klassiska Forum i Inglewood, möter samtidigt Sergey ”Krusher” Kovalev (34-4-1/29 KO) ännu obesegrade Tervel Pulev (16-0/13 KO), i sin comeback efter mer än två års bortavaro från ringen (efter KO-nederlaget till Canelo Alvarez) och nu 39 år gammal. Tervel Pulev är faktiskt lika gammal, startade sent som proffs och har inte förlorat som sådan, men heller aldrig mött nån av ”Krushers” storhet; Tervel är yngre bror till Bulgariens tungviktskung och förre VM-utmanare Kubrat Pulev (28-2/14 KO), 41 år, som också är med på denna show, nu mot hyggligt starke Jerry Forrest (26-4-2/20 KO). Även Evander Holyfields son, Evan Holyfield (9-0/6 KO) går en av förmatcherna.


Strax utanför LA, i Toyota Arena i Ontario, är det DAZN som sänder; de la Hoya som arrangerar, och här är den stora fighten alltjämt obesegrade förre supermellanviktskungen, numera lätta tungvikts-utmanaren Gilberto ”Zurdo” Ramirez (43-0/29 KO) i ett intressant toppmöte med förre WBA/interim-mästaren & EM-kungen Dominic Bösel (32-2/12 KO) – Sven Fornlings ”baneman” – över 12 ronder. Här är främsta support William Zepeda (25-0/23 KO) vs Rene Alvarado (32-11/21 KO) över 10 ronder om WBA/contAm-titeln i lättvikt.

 

I Frankrike, i arena Paris XIII i Paris, möts till sist, dito på lördagen, det stora franska tungviktshoppet, förre OS-guldmedaljören (Rio ’16) Tony Yoka (11-0/9 KO) och Martin Bakole (17-1/13 KO) i vad som nu utvecklats till lite av en ’hat-match’ – då det hela skjutits upp pga Covid några ggr och sedan Bakole vägrat ”stiga åt sidan” för att möjliggöra ett IBF-VM-kval för Yoka mot Hrgovic, och därefter rättslig instans fordrat kampens genomförande – och nu blir det av, men ”nu är det personligt”, säger Yoka, ”nu kommer det att kosta..” ESPN+ kopplar ihop med Canal+ för att visa denna kamp.

OCH ungefär vid samma tid, men långt nere i söder, i Burj AlArab Hotel i Dubai går en PPV-show med omöjlige Floyd Mayweather bak rodret, där han försöker mjölka sin egen stjärnglans på nya inkomster via en ny tämligen utstuderad ’exhibition’/uppvisning mot sin egen f d sparring ”Dangerous” Don Moore – det enda häftiga därvid är att det hela skall utspelas på helikopterplattan på 59:e våningen – medan boxningen ifråga åstadkoms av vår egen, låt vara Las Vegas-baserade, Badou Jack (25-3-3/15 KO) vs hyggligt kapable Hany Atiyo (17-5/12 KO) över 12 ronder i cruiservikt. Detta backas upp av belgiska Delfine Persoon (46-3/19 KO) vs fransyskan Elhem Mekhaled (15-0/3 KO) om vakanta WBC/Silver-bältet i super feather/lätt lättvikt. Showen är döpt till ”The Showcase in the Skies”, och den plockas upp här hemma av Aftonbladet Plus, som visar galan direkt på kvällen. Badou var senast i ringen i november förra året. ”Egyptian Hurricane” Atiyo, 38, har förlorat fem matcher, samtliga på KO/TKO. Han har inga riktigt stora segrar.

UTÖVER all denna lördagsaktivitet, så har vi redan på fredag kväll en DAZN-show från Allianz Cloud i Milano, Italien med en klart intressant kamp i mellanvikt mellan obesegrade Daniele Scardina (20-0/16 KO) och förre VM-kungen Giovanni De Carolis (30-10-1/14 KO), och dito på fredagskvällen boxarhej

Hannah Rankin (11-5/2 KO) vs Alejandra Ayala (11-5/8 KO) om WBA-VM i super welter/lätt mellanvikt i SSE Arena i Glasgow, Skottland, vilket kan följas över Fightzone. Där är den andra huvudmatchen på 12 ronder mellan Nathaniel Collins (10-0/5 KO) och Jacob Robinson (9-0/2 KO) om Samväldestiteln i fjädervikt.