BETERBIEV SLOG HÅRFINT BIVOL OM ENANDE VM!

okt 14, 2024
boXning
I en rasande och in i slutsekunden ytterst spännande titelkamp om de förenade VM-bältena i lätt tungvikt slog på lördagsnatten Artur Beterbiev (21-0/20 KO) sin landsman och hetaste rival Dmitry Bivol (23-1/12 KO) på poäng i Kingdom Arena i Riyadh, Saudi-Arabien.

Det var en enorm styrkemätning och en ruskig fight från start till mål. WBA/IBO-VM-kungen Bivol sattes under press från start av den aggressivt anfallande WBC/IBF/WBO-kungen Beterbiev, och tvangs till defensiv kontra-boxningen, men efter några besvärliga inledande ronder gjorde han detta utmärkt bra med blixtrande motattacker i spurter om hela serier ganska snyggt inprickade slag. Detta gjorde det hela till en mycket jämn match, med växlande rondsegrar mellan rivalerna.

Det var en enorm styrkemätning och en ruskig fight från start till mål. WBA/IBO-VM-kungen Bivol sattes under press från start av den aggressivt anfallande WBC/IBF/WBO-kungen Beterbiev, och tvangs till defensiv kontra-boxningen, men efter några besvärliga inledande ronder gjorde han detta utmärkt bra med blixtrande motattacker i spurter om hela serier ganska snyggt inprickade slag. Detta gjorde det hela till en mycket jämn match, med växlande rondsegrar mellan rivalerna. Från mittenpartiet ökade Beterbiev pressen allt hårdare, och hade en utmärkt stark sjunde rond, men just när det såg ut som han skulle ”ta över” svarade Bivol med excellent arbete, som han höll uppe ända in i slutomgångarna. Artur kom på nytt hårt i elfte, där Dmitry såg trött och sliten ut, men likväl kunde Bivol bjuda på en mycket vass sista rond där striden fortsatt var helt öppen de två emellan när gonggongen avslutade alltsammans. Även domslutet blev därefter en ”thriller”, där amerikanen Feldman dömde kampen 115-113 Beterbiev, spanjoren Palomo dömde oavgjort 114-114 och polacken Kardyni dömde 116-112 Beterbiev, varmed den senare vann på ett ”majority decision”!
 
Den 39-årige nu således suveräna världsmästaren i lätt tungvikt Artur Beterbiev kommer ursprungligen från Khasavyurt i Dagestan i sydvästra Ryssland, men han bor numera sedan mer än tio års tid i Montreal, Canada, och han är således alltjämt obesegrad som proffsboxare. Detta var dock första gången han tvingades gå tiden ut. Det torde nu under alla omständigheter pressas fram en returkamp; det är närmast ’givet’ med tanke på hur tuff och hård och jämn detta dessa två rivalers första möte blev. 
Den 33-årige Dmitry Bivol kommer ursprungligen från Tokmak i Kirgizistan men är av rysk nationalitet, och han gjorde sina första år som proffs i Ryssland men flyttade sedan över, med tiden permanent, till Indio, Kalifornien, USA. Detta var hans första nederlag som proffsboxare, och han kommer stenhårt att kräva en returchans.