AHLIN VANN TUFF DRABBNING MOT RYBA OM WBF-BÄLTET-SLUTPUNKT PÅ LYCKAD ABP FIGHT NIGHT 10

apr 14, 2024
boXning

Armand Krajncs tionde proffsgala, utkämpad på Quality HotelView i Malmö på lördagsnatten, slutade i ett formidabelt crescendo med segern för Oscar Ahlin mot tuffe Michal Rybaom vakanta WBF/Intercontinental Light Heavyweight Title..! Hyllningarna i ringen av den nykrönte mästaren efter segern tycktes aldrig vilja ta slut.
Då hade han tvingats till en mycket hård och tuff 10-rondare, där det var strid om varje millimeter i ringen, och båda två tvangs till att både ta emot och dela ut tämligen hårda snytingar, och det som först såg ut att bli en eleganten Oscars (25-2/20 KO) finurliga smidiga lek med muskelbundne tjuren Ryba (20-10-1/16 KO) blev efter ett par ronder förbytt till en utnötningskamp som krävde stora mängder energi från båda. Detta berodde på att Oscar slet av en del av bicepsen i vänsterarmen och inte fullt ut kunde använda sitt kanske främsta vapen i matchen, och därför tvingades till en hel del närkamp, där han inte helt förmådde gardera sig mot Rybas’felvända’ attack – tjecken är south paw – och emellanåt faktiskt träffades av riktigt hårda slag i trängda lägen. Han fick en mindre ”mus” under höger öga och från 7:e ronden sprack vänster ögongipa upp i ett mindre cut. Å andra sidan gav han själv Ryba ett antal blemmor i ansiktet och en ordentlig bula i pannan över vänster öga. Ahlin hade frekvent framgång med en rapp vänster-höger (där krutet i vänstern inte var ’torrt’, pgabicepsen) men högern vackert smet in genom Rybas gard, och mot slutet av kampen placerade han också flera vassa höger uppercuts. 
Oscar vann inledningsronden, fick lite bekymmer i andra men redde ut det rätt bra och boxade fortsatt snyggt i tredje, men i fjärde fick han nya smärre bekymmer och femte ronden förlorade han rakt av. I sjätte kom han ut och satte flera utmärkta högerträffar, varvid Ryba skakades och vid nästa attack prickade Ahlin honom läckert, varvid tjecken gick omkull på alla fyra! Det var en regelrätt nedslagning men tyske ringdomaren Bernd Hupfer dömde bort denna som halkning, men Oscar tog ändå sedan ronden på poäng. I sjunde hade svensken en schackning och även åttonde förlorade han, men nionde tog han hem och sista ronden blev en riktigt tuff strid, där ronden kunde ses svänga åt båda håll.
Andra hälften av fighten var betydligt vassare än första delen och åtföljdes av rungande talkörer ”Oscar-Oscar-Oscar”! Mika Moisio hade 96-94 till Ahlin, Mikael Höök hade 96-94 till Ryba .. och Åke Johansson hade 97-93 till Ahlin – som därmed vann med domarrösterna 2-1. WBF:s supervisor Dominic Kuhauptkrönte därefter den brett leende stockholmaren till ny WBF/I-C Champion! Varefter det blev en formlig folkvandring upp i ringen, av begeistrade fans ur den drygt 300 personer exklusiva – detta var ju ett dinner-event parat med showen i hotellets ’ball room’, som var helt utsåld till maxkapacitet –som ville gratta och låta plåta sig ihop med Mästaren.
Kvällen hade öppnats över tre timmar tidigare med debuterande Noel Gabor, en Malmö-påg och uppenbarligen ett vasst framtidslöfte, som i en uppsatt 4-rondare i super welter/lätt mellanvikt gjorde processen kort med en satt och grovt muskulös ’huggkubbe’ till man från Polen, SylwesterZieba (2-6), som han rappt golvade i första rondens slutsekunder. Från starten av andra tog Noel grepp om kampen och hade strax Zieba i nya svårighet, och sedan momentant sänkte ner på knä tre gånger i följd varvid ringdomare Mika Moisio bröt alltihop på tiden 2:15,TKO 2. Det var en riktigt vass debut av Gabor.
Nästa match blev dessvärre tävlingens ’flop’, men det var på intet sätt vår debuterande flugviktare Antonia Nemo Martinsfel. Hon gjorde vad hon skulle och röjde tufft och offensivt undan ”syndaren”, den nästan helt borttappade ungerskan Diana Csiki Pappne (0-2), som knappt tycktes kunna boxas ordentligt, utan vände ryggen till och åkte på en stående räkning från domare Håkan Sindemark i första ronden, och var så uselt ’med’ i början av andra att Sindemark helt enkelt och korrekt bara bröt ’eländet’ efter 10 sekunder av ronden, TKO 2! Pappne lär knappast få nån mer chans boxa i Sverige.
John ”Kiruna” Salomonsson (1-0) kom direkt från gruvorna i LKAB längs uppe i norr ner till Malmö för att tackla en ny, men tämligen tuff, Kosovofighter vid namn Ilirjan Kodra (0-0-1) över 4 ronder i cruiservikt. Det blev en riktigt tuff sammankomst, med en hel del ge och ta från båda håll, men även om den store norrlänningen gick på några ordentliga träffar, så var det ända till sist knappt men klart han som mer konsekvent genomförde fighten och delade ut flest träffar. John förlorade första ronden men vann de tre följande och tog hem segern på poäng (39-37 x 2, 40-36). Det lovar faktiskt lite gott för framtiden.
Långe, gänglige Adolphe Sylva (1-0), en south paw fighter från Halmstad, mötte korte, satte polacken Sebastian Wojtan(2-8) i en 4:a i mellanvikt, en ’överårig’ man och här på minussidan i framförallt räckvidd, men ingalunda ofarlig med ’dräparswingar’ till respons så snart han hamnade i bryderi. ”Addo” kom med order att boxa smart och inte (som i debuten) låta sig luras in i slagsmål, och han genomförde här en disciplinerad och rätt skicklig fight, där han helt enkelt boxade hem alla fyra ronder till en solklar poängseger (40-36 x 3). Han försökte avgöra på slutet och slog då Wojtans näsa i kras, varvid denne skvätte blod över hela sekretariatet! I slutfasen fick han dessutom ett jack i pannan, som blödde fritt, men fick efter inspektion av läkarbossen Jamaldin Jaff OK att fortsätta de sista sekunderna och klarade av det tiden ut.
Mohammed Abdulrahim (4-0) från Malmö är en utmärkt boxare, av hög klass, och han mötte här en tuff och bra fighter själv i kroaten Sandro Stanic (2-6-1) över 6 x 2 i distans, i lättvikt. Inledningen blev en mycket fin kamp med både nerv och god boxning, men sedan mattades detta något i så motto som att det blev en betydligt mer låst och närmast lite försiktig styrkemätning. Det var likväl en god fight, men poängmässigt drog Abdulrahim klart ifrån till en stor poängseger (60-54 x 2,58-56).
Marianne Ahlborg (6-1) kom här tillbaka in i ringen efter närmare två års bortavaro efter att ha fött barn och tacklade välkända Ester Konecna (4-26-2) från Tjeckien, en lång och tämligen gott trimmad dam som trots sitt mediokra record inte var att leka med, då den damen mött ’allt och alla’ i Europa, och gett även de stora stjärnorna rätt mycket bekymmer (om än till sist måst inkassera förlust). Marianne kom starkt offensivt till batalj och drev Konecna framför sig i ringen, fick upp henne mot repen men kom då genast för nära och fick föga uträttat, medan Ester rätt smart mellan attackerna kontrade både vasst och rappt. Det blev en rivig och faktiskt allt mer spännande fight ju längre den led! Konecna gjorde inledningen jämn, men sen tog Ahlborg flertalet följande ronder, men på slutet kunde tjeckiskan stjäla ett par ronder på vakna kontra. Lite ”rost” fick Marianne slita bort, men även om det inte var en lysande viktoria, så var det en välförtjänt arbetsseger (58-56 x 2, 59-55) – och Trollhättans ”First Lady” är tillbaka igen..!