AJ KROSSADE NGANNOU..! PARKER SLOG ZHANG ..

mar 09, 2024
boXning
Anthony ”AJ” Joshua (28-3/25 KO) slog ut MMA-kungen Francis Ngannou (0-2, som proffsboxare) med en av de ruggigaste knockouter som skådats på mången dag, vid fredagsnattens boxningar i Kingdom Arena i Riyadh, Saudi-Arabien. Därmed var ”ordningen återställd” efter månader av oreda sedan Ngannou gav boxningen skrämselhicka, då han i sin proffsboxningsdebut – han var förvisso mångårig champ i MMA mm – var bra nära att vinna mot linjära VM-kungen Tyson Fury i oktober förra året; han förlorade på poäng men golvade de facto Fury – och därefter har det hetat att den kamerunska besten egentligen är jordklotets ’baddest man’. Inför mötet predikade en rad kampsport-experter om hur absolut okrossbar han var, omöjlig att slå ner och otänkbar att kunna bli knockad. Joshua slog ut honom så fullständigt att han blev liggande på ringgolvet i flera minuter innan han gick att väcka upp. Kampen började tufft nog, och det fanns moment i första ronden, då Joshua var i farozonen att träffas hårt, men han boxade sig tämligen skickligt ur dessa lägen och satte ganska enkelt upp Ngannou för sin högerslägga .. Och i slutet av första ronden rammade han Francis med högern, och slog ner honom för räkning till ”8”.  Den massive besten, invägd på 123,7 kg såg då konfunderad och bekymrad ut. I andra ronden boxade sig ”AJ” fram till ett nytt läge och drämde dit högern, utan att även denna gång träffa helt rent, och en efterföljande vänster hjälpte skicka Ngannou i golvet igen, där han landade på rumpan med ett helt häpet uttryck i ansiktet. Han tog med nöd upp på ”8”, men nu kom Joshua in för ”the kill” .. och klippte honom med en klockren höger mot käken, som fullständigt släckte lyset bjässen.
Han stöp bakåt i backen, och vred nästan benet av sig i fallet, och blev liggande helt ’ute’ på rygg. Domare Richard Gonzalez skippade räkning och gick direkt på ”KO”, på tiden 2:38 av denna andra rond! Den 115,6 kg tunge Joshua tog en mäktigt imponerande KO-seger härvid, men var efteråt inte benägen att jubla nämnvärt. Han gav credit till sin fallne motståndare – som strax repade sig, och stod med vid segerceremonin, med ett chockat uttryck. 
”Det är vad det är!”, sa Joshua efteråt, och menade på att Ngannou fortsatt skulle kunna göra sig både pengar och ära i proffsboxningen, ”Han kan komma tillbaka. För mig var ju detta egentligen ett avsteg från den utstakade vägen tillbaka till VM. Nu kliver jag in på den vägen igen .. nästa mål är segraren av Fury vs Usyk den 18 maj..!”
I belysning av hur pass bra vår egen Otto Wallin ändå kämpade emot Joshua i december, står sig Sundsvallsfighterns insats hyggligt. Anthony Joshua är idag fruktansvärt bra. 
Den efteråt glädjestrålande promotorn Eddie Hearn sa i ringen: ”Måtte Fury vinna över Usyk i maj, för då ska vi skapa den största fighten i boxningshistorien mellan honom och AJ..!” Fury, som var på plats i Riyadh, var inte lika översvallande tillmötesgående. ”Han gjorde ruskigt bra ifrån sig i natt, det erkännandet skall han ha, men det var ungefär som jag trodde det skulle gå! Jag borde gjort detta jobb i oktober, men jag gjorde då en skitmatch. Sånt händer. Nu ska jag först spöa den lille ukrainaren (Usyk), och sen får vi se.. vi kan alltid snacka om det, och om de riktigt stora pengarna finns, och jag vill, så kan vi kanske mötas två gånger .. här och i London, och sen kan jag dra nig tillbaka. Det kanske vore nåt!”
Den andra huvudfighten (co-main-event) i Riyadh gick mellan den jättelike (132,3 kg) kinesen ”Big Bang” Zhilei Zhang (26-2-1/21 KO) och newzealändaren Joseph Parker (35-3/23 KO; 112,3 kg) om WBO/Interim-VM i tungvikt och det blev en bitvis dramatisk historia, då Zhang lyckades golva Parker i såväl 5:e som 8:e ronderna, med sin tunga vänster (han är south paw), men bortsett från en bra start, där han dominerade tre ronder, och de ronder han skapade nedslagningarna i, så gjorde han på tok för lite och blev i allt högre grad utboxad av Parker, som därmed både gick ikapp poängmässigt och drog ifrån. Han vann på ett majoritetsdomslut (113-113, 114-112, 115-111) och tog över bältet. Det finns ett returkontrakt. 
I en smått märklig WBC-VM-fight i fjädervikt startade den 178 cm långe mästaren Rey Vargas (36-1-1/22 KO), Mexico, med att via längd och räckvidd boxa ut den 157 cm långe utmanaren Nick Ball (19-0-1/11 KO) i sex ronder, varefter matchen helt bytte mönster, då Ball lyckades golva Vargas i 7:e, och sen jaga honom runt ringen och golva honom igen i 8:e och 11:e ronderna och till synes ta över poängledningen. Domarna kom fram till 114-112Vargas, 116-110Ball, 113-113, varmed det hela mynnade ut i ett oavgjort domslut – och Vargas behöll titeln. 
I kamp om den vakanta WBA-VM-titeln i super welter/lätt mellanvikt stoppade Israil Madrimov (10-0-1/7 KO), Uzbekistan, sin fruktade motståndare Magomed Kurbanov (25-1/13 KO), Ryssland, på TKO 5 och erövrade bältet.