AJ SLOG UT PULEV I EN KLASSISK KO!

dec 13, 2020
boXning


Anthony ”AJ” Joshua (24-1/22 KO) försvarade mycket övertygande sina tre VM-bälten (WBA-IBF-WBO) mot Kubrat ”Cobra” Pulev (28-2/14 KO) i SSE Arena i Wembley, London inatt, då han inför 1000 corona-säkert separerade jublande fans levererade en klassisk KO-seger i 9:e ronden! För den 39-årige men oerhört vältränade bulgariske utmanaren var detta något av ”sista chansen” i karriären att nå den efterlängtade VM-tronen, men med det emfatiska slut som här levererades är det idag frågan om inte hans karriär nu effektivt sett tog dramatiskt slut. Det startade som en tämligen avvaktande, högt nervanspänd, men försiktig upptakt från båda sidor .. med enbart jabbar genom första ronden och en nästan likadan andra, där dock det kom till ett par slagväxlingar, som mästaren löste aningens bättre än utmanaren.

I tredje kunde inte Pulev annat än gå till hård attack, men fick då snabbt svar på tal och därefter kom ”AJ” loss med flera högerslag inklusive uppercuts, och i ett trängt läge i rondens sista minut drev han in flera uppercuts, och då Pulev backade följde han efter med det ena högerslaget efter det andra .. tills bulgaren vek undan och satte ner ett knä i golvet och tog räkning, men reste sig omgående. Vid uppföljningen kom Joshua snabbt in och drog in sin uppercut som kastade Pulev bakåt varvid han dråsade omkull och tog ny räkning, men reste sig snabbt och kunde sedan gå i clinch och lätt klara sig ronden ut. Men detta var nu en 10-7-rond till mästaren och momentum i matchen hade klart flyttats över till den man oddsmakarna gjort till favorit med 8:1 ..! ”AJ” hade dock ödslat mycket kraft i tredje, och när nu utmanaren fortsatt var helt fräsch och kom ut för full fight, valde den store britten helt enkelt att ta en vilorond .. och det blev åter jabb-sparring och lite action. I femte kom Pulev tillbaka med en bra rond, där han faktiskt hade några riktigt fina träffar medan ”AJ” gjorde mycket lite och sannolikt tappade denna. Men från sjätte ökade han pressen något bättre och stod för det kvalitativt skarpare jobbet både där och än mer i sjunde.

I åttonde bytte de båda bra träffar med högerslag och ”AJ” hittade åter rätt med några fina uppercuts. Nionde började med en offensiv från Pulev, vilken tvingade ”AJ” att svara, och då han fick fäste med ett par bra höger mot slutet kom han in för att försöka avgöra, och i en ny halvlåst situation drev han in en excellent uppercut som fällde Pulev .. och nu var utmanaren i bryderi när han tog räkningen från ringdomare Deon Dwarte (en pytteliten man i jämförelse med dessa bjässar, men klarade hålla bra ordning) med knappa 30 sekunder kvar av ronden. Vid ”box” tycktes Pulev dock samlad, men ”AJ” gick bara rätt in och drog en klockren klassisk rak höger direkt in på käken – ett kobrasnabbt slag, och ”Cobra” Pulev stöp rak lång på rygg som en klubbad oxe! Under räkningen tog han sig runt och upp på knä, men längre kom han inte, då Dwarte nådde ”Ten & Out” på tiden 2:58!

 

Den i denna väldiga arena ’lilla’ publiken tjöt av lycka och de hade haft en fin kväll, och emellanåt sjöng de högt och ljudligt i god brittisk tradition .. nästan underbart att höra, i dessa annars ack så dystra tider. Anthony Joshua var mycket nöjd efteråt: ”Jag gillar inte allt det här snackandet, jag vill ha mera boxning, och jag hoppas alla är nöjda med vad ni fick se inatt! Jag höll mig till det jag är bäst på, jag boxades och sökte mina tillfällen att slå till .. och jag levererade. Nu vill jag bara ta det lugnt och jag önskar alla en riktigt god jul ..!”  

Denna match har nu lagt grunden för en fantastisk showdown mot den andra VM-kungen i tungvikt, WBC & linjära mästaren Tyon Fury på det nya året, fram mot sommaren till i förhoppningsvis lugnare corona-tider och inför en massiv publik i detta hel-engelska uppgör, med potential att bli en av tungviktshistoriens största kamper. Fury, som hade en inplanerad fight den 5/12 vilken han flyttade till februari nästa år, måste röja undan nästa motståndare först, men det ses som en relativt säker sak .. även om det fortsatt skulle bli en potentiellt farlig man som tilltänkte f d EM-kungen Agit Kabayel. Vilket som, ser det ut som 2021 har en del gott att vänta på.

 

Den stora showen i SSE Arena hade även ett par väsentliga förmatcher, främst bland dessa en tung fight mellan Lawrence Okolie (15-0/12 KO) och Nikodem Jezewski (19-1-1/19 KO) om WBO:s Internationella titel i cruiservikt som snabbt avgjordes i Okolies favör; han slog ner sin polske motståndare två gånger redan i första ronden och därefter på nytt i andra varvid matchen bröts av ringdomare Phil Edwards, tid 1:45. Och i ännu en tungviktsfight besegrade (Tysons kusin) Hughie Fury (25-3/14 KO) på poäng över 10 ronder väldige polacken Mariusz Wach (36-7/19 KO) med klara siffror (100-90 x 2, 99-91), och i ytterligare en tungviktskamp besegrade Martin Bakole (16-1/12 KO) tunge ryssen Sergey Kuzmin (15-2/11 KO), dock med knappare siffror (96-94, 97-93, 98-92).