AJ VS WILDER SPRICKER, PULEV-MILLER I IBF-KVAL; JOANNA & ELIN BOXAR I SPANIEN IDAG

jun 29, 2018
boXning

Den stora tungviktsfighten – potentiellt årets största fight – mellan britten Anthony ’AJ’ Joshua, WBA/IBF/WBO-kung och amerikanen Deontay Wilder, WBC-kung som nu legat på förhandlings-bordet i veckor tycks ha spruckit .. och med besked. Det är bara en vecka sedan Wilders förhandlare Shelly Finkel gick ut och sa att parterna var mycket nära ett avtal om minst två matcher, först i England i höst och i USA till nya året, och bara detaljer återstod. Nu har Wilder själv i mycket heta ordalag i dagarna två förklarat avtal och match stendöd: ”De ville aldrig ha matchen, punkt slut. Dessa ”MF” bara dribblade hela tiden och erbjöd mig ”crackhead money” värt en ”påse jordnötter + en brödlimpa & en burk honung!” och kallade sin mästarkollega ”feg” och ”ynklig” och en hel del ännu värre saker, samt förklarade att han själv nu går vidare på sin kant under #Bomb Squad#51-0#Letsgo. Engelska sidan har ännu inte kommenterat på liknande sätt, men promotor Eddie Hearn har antytt tidigare att om de inte når en direkt överenskommelse nu så dör inte matchen för det, men måste flyttas till andra halvåret 2019, och nu indikeras att man går vidare med sitt obligatoriska försvar mot ryssen Alexander Povetkin i september i England.  

IBF:s VM-kval i tungvikt tar nya turer. Det först inbokade mellan Kubrat Pulev och Dillian Whyte sprack ju då Whyte hoppade av förhandlingarna (Pulevs sida vann ’purse bid’) och ju istället tog jättefighten mot Joseph Parker i London 28/7 – ett direkt VM-kval det också. Nästa IBF-bud blev Pulev vs Dominic Breazeale men amerikanen avböjde, varför kvalet utlystes mellan Pulev och jättelike Jerrell ”Big Baby” Miller, de facto IBF:s #2 och #3. Epic Sports & Entertainment vann nu ’puse bid’ med ett erbjudande på dryga 2,1 miljoner dollar, mer än dubbelt så mycket som det bud Sauerland lade – och de förlägger nu fighten till Sofia, Bulgarien den 1/9, där matchen kommer att bli ett mega-event.

 

 

På en helt annan bog, och ett ’universum’ ifrån i pengar och dignitet i jämförelse, påpekar vi att två av våra nya, snabbt avancerande kvinnliga fighters är i elden, på var sitt håll, i Spanien på denna fredag kväll.

Det är dels Joanna Ekedahl (5-0/1 KO) som i Pabellon Camilo Cano i La Nucia (i bergen ovanför Benidorm) möter Nana Chakvashvili (6-7/4 KO) från Georgien i en 6-rondersmatch i lättvikt, som stockholmstjejen nu lyckas pressa sig ner i. Hon har tidigare boxat i welter och lätt mellan men skall nu fortsätta karriären på 61-62 kg har hon och tränare Ulf Johansen kommit fram till. Chakvashvili såg vi i en hyggligt bra fight mot Lucy Wildheart i Stockholm i maj, där georgiskan gav upp i en rondpaus. Detta sker på en ganska stor nordisk-spansk afton som arrangeras av PB & Maravillabox Promotions med ytterligare tre skandinaver på matchlistan, nämligen Norges Katharina Thanderz, Tim Robin Lihaug och Anders Eggan; huvudmatchen går mellan två spanjorskor Eva Naranjo (11-0/3 KO) och Davinia Perez (6-1/1 KO) om vakanta WBC/Int-titeln i bantamvikt.

Och det är Västeråstjejen Elin Cederroos (3-0/2 KO) som i Marina Norte Juan Carlos I i Valencia möter Klaudia Vigh (3-24-1/2 KO) i supermellanvikt över 8 ronder i ett sam-arrangemang mellan Rapid-promotorn Besim Harman och Roberto Vara/Boxing Canal, där detta är enda proffsmatchen i ett för övrigt amatörprogram. Elin är vår för närvarande tyngsta proffsboxande dam och har ju avancerat anmärkningsvärt starkt – slog ut relativt erfarna Elene Sikmashvili senast – och ställs här mot en mycket rutinerad men begränsad ungerska, där det dock skall noteras att Vigh gjort relativt bra ifrån sig mot starkt motstånd (Lauren Johnson, Eva Bajic, Agnes Draxler, Karina Kopinska), besegrat Rita Kenessy men också förlorat tungt mot de riktigt starka (Ema Kozin, Stacey Copeland, Hannah Rankin) ..