ALI BERÖR ALLA, KIMBO SLICE DÖD, BETERBIEV TILL OS?

jun 08, 2016
boXning

ali_1942-2016

Det surrar av nyheter – av de mest olikartade slag – och man känner sig lite omtumlad. Den tunga nyheten att Muhammad Ali, Den Störste Av Dem Alla, gick bort i lördags har ju ännu knappt lagt sig. Reaktioner strömmar in dagligen från snart sagt alla håll, med kondoleanser från politiker som Barack Obama, idrottsidoler som Pelé, Maradona, Michael Jordan, boxningsfolk som Bob Arum och Don King, Richard Steele, gamla mästare som George Foreman, Larry Holmes, Mike Tyson, Klitschko-bröderna, Floyd Mayweather, Oscar de la Hoya och många många fler. Minnesprogram om honom har haglat på TV, radio, tidningar jorden runt. Hans begravning planeras nu i detalj till på fredag denna vecka i Louisville, Kentucky med start kl 09 lokal tid med en procession runt staden, med en bilkavalkad genom centrum förbi hans skapelse Muhammad Ali Center, genom hans gamla hemtrakter för att sedan leta sig fram till Cave Hill National Cemetery, där han kommer att begravas i en privat ceremoni. Kl 14 hålls en Memorial Cervise i KFC YUM! Center för allmänheten, vilken också kommer att TV-sändas, och senare hålls en privat sammankomst för vänner och inbjudna gäster i Muhammad Ali Center.

Kimbo-Slice

En annan legend av ett helt annat slag, den märkliga fighter-figuren Kimbo Slice, har också plötsligt gått ur tiden. Slice blev för ett antal år sedan ett internet-fenomen som street-fighter, en udda ganska ruggig uppenbarelse till man som med ett rykte som gatans mest fruktade kämpe kom att skolas till MMA-stjärna och blev en massiv sådan, men växlade sedan om till boxare, under sitt riktiga namn Kevin Ferguson, och vann 7 matcher (6 på KO) fram till 2013. Han kom från Nassau, Bahamas och gjorde Florida till sin nya hemstat. Han blev plötsligt sjuk och fördes till sjukhus i ”allvarligt tillstånd”, där han avled i en hjärtattack den 6/6. Han blev 42 år.  

Artur_Beterbiev AIBA

Det snurriga tillståndet om proffsens medverkan på kommande OS fortsätter ställa till med ”kaos” i förberedelserna. Det är ju strax dags för amatörernas sista OS-kval, i Baku den 14-26/6, men senare kommer ett extra OS-kval att hållas i Venezuela 3-8/7 – med proffs, men obs proffsen får inte starta i de viktklasser där redan en nationell boxare uttagits. Det begränsar ju ett möjligt startfält en del. Senaste tillskottet till tänkbara startande är dock Artur Beterbiev, som de facto är den första proffs-boxare som officiellt sagt att han vill starta i Rio. Ryssen är 10-0/10 KO som proffs, numera bosatt i Canada och innehavare av Nord-Amerikanska titeln .. VM-guld som amatör ’09, EM-guld ’06 & ’10, VM-silver ’07, World Cup-segrare ’08, men missade OS-medalj både ’08 och ’12 = därav önskan att plocka hem OS-guldet. Hans team, promotor Yvon Michel och tränare Marc Ramsey, står bakom honom i ansökan om OS-biljett. Får se hur detta nu går ..!