ALLT KLART FÖR ÅRETS MEGAFIGHT DAVIS VS GARCIA

apr 22, 2023
boXning

I Las Vegas har det kokat över ordentligt under den Fight week som nu närmar sig sin upplösning i ett utsålt – 20.000 åskådare – T Mobile Arena inatt, vid vad som kallats ”Årets Megafight” i boxning, och i vart fall är en av årets största drabbningar, den mellan Gervonta ”Tank” Davis (28-0/26 KO) och Ryan ”Kingry” Garcia (23-0/19 KO). Det märkligaste är att detta är en uppgörelse på 136 pounds (61,7 kg) catch weight, alltså ingen titelvikt – och utan titlar inblandat; bara en fruktansvärt ”het” rivalitet mellan boxningsbranschens två nya superstars .. två unga, lätta, obesegrade megastjärnor ur vardera av de stora promotorblocken Mayweather Promotions och Golden Boy Promotions. 

Gervonta ”Tank” Davis, en 28-årig south paw från Baltimore, Maryland som gjort sig ett stort namn som branschens nya unga kanon-puncher, IBF- (2017) & WBA-VM-kung i super feather/lätt lättvikt 2017-21, WBA-VM-kung i lättvikt från 2019- samt dessutom WBA/Regular-mästare i lätt weltervikt är dagens stjärna i Floyd Mayweathers stall .. värsta rival till Oscar dela Hoyas Golden Boy-stall vars största lätta stjärna idag är nykomlingen och hela boxningsbranschens hetaste vita filmstjärnesnygga tuffing, 24-årige Ryan ”Kingry” Garcia från Los Angeles, California. Den senare är en lång, vasst boxande grabb med en fruktad vänsterkrok, en puncher av nära nog samma rang som ”Tank”, men han har ännu inte nått absolut VM-nivå men håller WBC/silver och WBC:s interim-VM i lättvikt, vilket gör honom till Davis hetaste rival om bältena. Men i det enorma tjabbel som föregått matchen möts de nu likväl inte om nån titel utan bara ära och en massa pengar. De två avskyr varann som pesten och veckans ordkrig kulminerade på pressmötet i torsdags med ett våldsamt munhuggande, där de lovade att ”förinta” varann. Båda har också hävdat att de ska mötas om en ”segraren tar allt” i prispengar. Det senare torde dock inte realiseras. Ingen av de två ger den andre någon verklig credit – båda kasserar motståndarens ”punching power” och lovar att det egna KO-slaget skall avgöra alltihop. Fullständigt. Och de två promotor-sidorna är inte mycket ’bättre’: Mayweathers Leonard Ellerbe och Golden Boys Oscar dela Hoya gick loss på varann i liknande termer. 

Vid fredagens invägning kom båda boxarna in all right under avtalad vikt – Davis på 61,3 kg och Garcia på 61,5 kg – varpå de nära på brakade ihop, och började knuffa och putta varann vid ’stare down’ … inatt, redan vid pass midnatt svensk tid, börjar tävlingen i T Mobile Arena och vid 02 torde det dra ihop sig till den stora drabbningen. Allt är tidigarelagt än normalt, för att ge maximal försäljning, då den allra största inkomsten skall tas från PPV, men för svenskt vidkommande sänder DAZN tävlingen på ordinarie prenumeration.