ANTHONY ”CAN YOU DIG IT” YIGIT GÖR BOKSLUT

jun 24, 2024
boXning
Förra veckan meddelade Anthony Yigit på sociala media att han nu slutat boxas. När vi nu kontaktar honom, för att känna efter hur allvarligt avsett det beskedet var, bekräftar han: ”Jo, jag är färdig med boxningskarriären. Jag lägger av här och nu. Och det känns bara bra, det är rätt beslut och det är i rätt tid. Jag har fått ut mycket av boxningen, och jag är nöjd. Det blev ändå en rätt stark karriär. Men det finns så mycket annat att göra. Det finns mycket jag brinner för. Jag har ägnat mig lite åt film, och har genomfört ett kortfilmsprojekt. Nu utbildar jag mig till PT. Jag vill ha tid framöver till att bilda familj, leva ’Svensson-liv’. Det finns mycket att göra.”
Han lämnar härmed således den aktiva boxningen med en utomordentlig fin karriär bakom sig. Han gjorde runt 100 matcher som amatör, vann JSM ’09, SM ’10 & ’12, silver på SM ’11, tog guld på Nordiska både som junior och senior, han var utmärkt i landslaget, vår man på EM ’10 & ’11, på VM ’11, han tog silver på För-OS i London 2011, silver i Cordoba-turneringen ’12, och även om han föll i OS 2012 ’redan’ i i andra matchen, så gjorde han det mot blivande silvermedaljören Denis Berinchyk med poängen 23:24 ..! Där landade han i princip ett proffskontrakt hos Team Sauerland, som startade honom på en 33 matcher lång proffskarriär – record: 28-4-1/10 KO – där han vann strålande nordiska möten med Kasper Bruun och Kim Poulsen, besegrade Chaquib Fadli och Armando Robles, stoppade ex-VM-kungen DeMarcus Corley, på väg till en historisk EM-seger i super light/lätt weltervikt över Lenny Daws i Carshalton, England i februari 2017. Det var första EM-segern för en svensk sedan Eklunds dito 1987. Han försvarade EM hemma i Stockholm, i Solnahallen 30/9 2017 med en suverän seger över spanjoren Sandor Martin och senare i England över Joe Hughes. Han gav upp EM för att starta i World Boxing Super Series-turneringen, där han dock åkte på första nederlaget mot Ivan Baranchyk om IBF-VM i lätt welter. Senare (2021) fick han chansen boxa mot Rolando Romero om WBA:s Interimtitel i Texas, och (2023) mot OS-tvåan Keyshawn Davies om WBO/I-C-titeln och i augusti 2023, på den stora VM-galan i Wroclaw, Polen – där Oleksander Usyk mötte Daniel Dubois i tungvikts-VM – boxade han i ’semin’ på showen mot 2012 års OS-man Berinchyk i retur, nu om WBO/int-titeln. Han förlorade dessa titelkamper. Yigit hade då sedan länge flera andra järn i elden, en begynnande teaterkarriär och flera högst notabla TV-insatser, där framförallt hans utmärkta succé i Elitstyrkan Sverige slog an. Idag jobbar han alltså på ett eget filmprojekt, och som personlig tränare. Han gjorde, vad som nu ser ut att bli hans sista insats som proffsfighter, på Björn Rosengrens jubileumsgala i Nalen den 12/1 2024, i en strålande seger på poäng över norrmannen Jamshid Nazari. Ett grant avslut! 
Om han inte ångrar sig framöver. Han är dock bara 32 år och ’fit for fight’. En av de finaste south paws vi fått skåda i detta land. Å andra sidan, han är en man som följer sina drömmar. Det kan aldrig vara fel. Så Good Luck, Champ!