ANTHONY YIGIT BOXAR OM EM VS DAWS I LONDON 17/12

nov 12, 2016
boXning

img_1305

EM-fighten om det vakanta bältet i lätt weltervikt mellan Lenny Daws (30-4-2/11 KO) och Anthony Yigit (18-0-1/7 KO) hamnar i Westcroft Leisure Center i Carshalton, London den 17/12 – det blev klart igår. Den nyheten kom strax efter att Kampsportdelegationen här hemma gett klartecken till kampen, som för i Nyköping den 9/12 – liksom nu klartecken getts för övriga förlängda matcher i Nyköping – men då som rapporterats Team Sauerland förlorade purse bid i Rom för kampen, för två veckor sedan, har det varit oklart om var de facto skall gå (Nisse Sauerland hoppades kunna fixa en rockad ända in till gårdagens avgörande) – tills nu. Det blir alltså London.

Yigit uttalar sig i en press-release: ”Jag har velat boxa om EM-titeln en lång tid nu och är bara glad att det blir av. Jag vet att Daws är en mycket bra boxare med stor erfarenhet, och att han har boxats om EM tidigare mot Nieto (den nu avgångne mästaren/red anm) och då förlorade på diskvalifikation när han såg ut att vinna, så han är mannen jag måste bevisa min klass mot. Detta är vad jag tränat för och att vinna EM blir resultatet av allt hårt slit över åren. Jag kan knappt vänta på min chans att visa att jag är bäst i Europa och kan gå vidare att utmana om VM.”
Daws har kort uttalat sig om att han anser svenskens oerfarenhet som proffs kommer att bli den avgörande faktorn, och att han avser avgöra före sista gonggongslaget. Nisse Sauerland backar sin fighter fullt ut: ”Det kommer att bli tufft för Anthony, men jag tror att han är redo för utmaningen. Daws är stark och erfaren, men Anthony är den stora talangen och har skickligheten att föra hem EM-bältet till Sverige.”

Detta blir i så fall första gången en svensk vinner EM sedan Anders Eklund gjorde det 1987, men sedan dess har ytterligare två svenskar nått fram till chansen att boxa om EM, och missat – dels Fredrik Alvarez i september 2000 i Chaleauroux i Frankrike mot Andrey Shkalikov (stoppad på TKO 8) och dels George Scott i november 2001 i Civitavecchia i Italien mot Gianluca Branco (stoppat på cut/TD i 6:e ronden); det blev George sista proffsmatch. Yigits chans får lov bli tredje gången gillt.