BADOU FÖRSVARADE TITELN – FIN BOXNING, USELT DOMSLUT!

maj 01, 2016
boXning

image
Badou Jack försvarade sin WBC-VM-titel mot Lucian Bute i DC Armory i Washington DC på lördagsnatten – fighten var över vid pass 06,30 på söndag morgon svensk tid – via ett majoritets-domslut på oavgjort efter 12 fullbordade ronder. Det var emellertid ett högst besynnerligt domslut, där en av domarna hade 117-111 till Badou Jack – sex poäng upp till svensken – de andra två hade114-114 och överröstade därmed en klar seger till Badou ..!
Den svenske VM-kungen tyckte efteråt i ringen att domslutet var ”bullshit” och lade till ”jag vann ju klart, alla såg det!” och promotor Mayweather uttryckte sin bestörtning över hur svårt det är att få en fair bedömning (syftandes för Mayweather-boxare) och menade likaså att Badou vann klart. Det gjorde även konkurrerande VM-kung James DeGale, uppe i ringen och gratulerade sin svenska kollega. Till och med motståndaren Lucian Bute tycktes tämligen förvånad över att han fick ett oavgjort domslut, men skyndade sig att tillägga ”det var jämnt”..
Denne skribent såg matchen tämligen klart till Badou Jack som segrare med 118-113 efter att noterat några ronder som oavgjorda.
Det var en riktigt bra boxningsmatch, ren och jysst, tämligen tempostark och välboxad. Den hade i och för sig ett antal ganska jämna ronder, men den dominerades länge av Badous mycket snygga kroppsslag och mycket disciplinerade boxning. Han tappade fjärde ronden och han tappade klart elfte medan åttonde och tolfte ronderna var hugget som stucket vem som vann, men resten boxade han mycket skickligt hem. Han fick också beröm av Eddie Mustapha Muhammed i ringhörnan för bra jobb: ”du vinner varenda rond!” .. det sa han i och för sig före Butes mycket starka avslutning.
Badou stod för en vacker och bitvis lysande insats, och även om han nu råkade ut för ett rentav uselt domslut, så innebär detta ju inget för hans titel som sådan. Han är och förblir WBC Champion.

Tidigare på kvällen i DC Armory försvarade James DeGale sin IBF-VM-titel mot stentuffe mexikanske utmanaren Rogelio Medina och tvingades kämpa hårt för att vinna på poäng efter 12 ronder. Britten firade i större delen av matchen stora taktiska triumfer med smart undanglidande boxning och suveräna uppercuts som tillät honom bygga en klar poängledning, men han tröttnade en del på slutet och Medina var stark som en tjur och vann ronder på slutet. Domarna såg den matchen 117-111 x 2, 115-113. DeGale var inte helt nöjd efteråt ”jag kunde gjort lite bättre men han var otroligt stark” .. och om nästa match på programmet (dvs Badou vs Bute) sa han att han helst ville se svensken segrare för då skulle den kommande fighten om de enade titlarna (WBC/IBF) kunna gå i London i höst.
Nu efteråt i ringen, när Badous match var över skakade de hand och kom överens direkt in i TV-kameran att de skall mötas i augusti/september .. måhända i London, eller som Badou uttryckte det ”varhelst de bästa pengarna finns!”
/Olof Johansson