BADOU GICK OAVGJORT MOT ADONIS OM VM..!

maj 20, 2018
boXning

Badou Jack ”The Ripper” (22-1-3/13 KO) gjorde det igen – sånär. Den i Las Vegas bosatte svensken tog sig an WBC-VM-kungen och linjära världsmästaren Adonis ”Superman” Stevenson (29-1-1/24 KO) i Air Canada Centre i Toronto, Canada på lördagsnatten – alltsammans avgjort vid pass 06.30 svensk tid på söndagsmorgonen – och nådde med en magnifik spurt ett oavgjort domslut efter 12, och i matchens andra halva stentuffa, ronder. Det var bitvis en riktigt dramatisk fight!

 

Det var också en uppvisning i hur smart och en taktiskt mycket skicklig fighter Badou är, då han undvek låta sig dras in i huggsexa i matchens första halva för att sedan dra upp tempo, gå till attack och ’ta över’ fighten och bra nära köra slut på den 40 år gamle Stevenson. Samtidigt må hans egen taktik i någon mån ha slagit bakut för det blev snubblande nära nog, men inte riktigt .. han startade sin offensiv en rond för sent. Nära skjuter ju inga harar, dessvärre.

Det öppnade som en schackmatch på lång distans vilket passade Stevenson med sin längre räckvidd och då ännu fräsch och med torrt krut i lätt dominans av skeendet, men Badou valde ha det så, för säkerhets skull. Svensken vann inte nån av de första sex ronderna, men hade fjärde oavgjord och från femte krympte han distansen först till närkamp, vilket inte betalade sig särskilt bra och sen till halvdistans, där han strax fann sin rytm och dyrkade upp VM-kungen med att bara toucha med vänstern och slå höger-höger-höger. I sjunde vände han dramatiskt på ’steken’ och tog över – klart – och vann sedan åttonde-nionde-tionde ronderna och började jämna ut i protokollet. Då lyckades till sist Adonis landa en ruggig vänster i kroppen på Badou i elfte, som än en gång vände matchen och mästaren stormade fram för en knockout medan svensken överkom effekten av kroppsslaget och efterföljande halvbra vänsterträffar, och mot slutet av ronden var han med igen. Den ronden räddade nu Stevensons titel! Tolfte blev en ny hård styrkemätning, men Badou tog över och tog den ronden till sist klart. Det var dock i det läget tveksamt om det var nog. Hela andra halvan av fighten blev högdramatisk, och det var Badou Jack som skapade det, men detta stod i klar kontrast till den första halvan som han i stort sett ’gav bort’. En extra dramatik råkade Badou bjuda på i tolfte då han i en närkamps-situation drog in en vänsterkrok på ringdomare Ian Jon-Lewis, just som denne skulle bryta upp dem! Lewis gjorde för övrigt ett excellent jobb.

Med Badou Jacks stora andra halva av fighten hängde det dock i luften att ett domslut kunde svänga även om oavgjort syntes logiskt riktigt. Europeiske poängdomaren Guido Cavalleri hade 114-114, Texas-domaren Jesse Reyes hade 115-113 Jack, New York-domaren Eric Marlinski hade 114-114 – varmed det blev (majority draw) oavgjort!

Adonis Stevenson kunde hänga på sig världsmästarbältet igen – oavgjort räckte ju för försvar – men i intervjun efteråt erkände han att han blivit hårt pressad, ansåg dock att han gjort nog för att vinna (fanatiskt understödd av en jublande hemmapublik, som såg honom segrare, så hade domslutet gått emot hade det varit risk för ’upplopp’), men sa också att Badou visst kunde få en returfight ..!

Badou sa efteråt att han tyckte domslutet var snett, han borde fått segern och krävde en returfight, men ”låt oss göra den i Las Vegas nästa gång!”

Detta var Badous tredje oavgjorda kamp – ja fjärde egentligen, då Bute-matchen slutade oavgjord i ringen men senare ändrades till vinst DQ 12 – varav tre gånger har detta skett i titelmatcher.