BADOU JACK FÖRLORADE STORT – CUT AVGÖRANDE; PACMAN VANN SÄKERT; OUBAALI WBC-CHAMP ..

jan 20, 2019
boXning

Badou Jacks dröm om en ny stor VM-fight bokstavligen talat sprack i sjunde ronden av lördagsnattens WBA/interim & WBC/Silver-titelkamp i MGM Grand Garden i Las Vegas, då han och Marcus Browne skallade ihop och ett djupt jack mitt i pannan på svensken gjorde resten av fighten till en blodig sörja. Marcus Browne (23-0/16 KO) visade sig vara en taktiskt skicklig, snabbfotad och stingande vasst  snabbslående herre, som från starten på denna 12-rondare gav Badou Jack (22-2-3/13 KO) stora bekymmer. Alltid trögstartade Badou var tidigt i kampen för långsam för Browne och tappade de två första ronderna, kom bättre in i tredje som blev jämn och lyckades vinna fjärde då amerikanen greps lite av tvivel och började låsa, men denne kom sen tillbaka för fina femte och sjätte ronder och ledde också sjunde tills de skallade 

Läkaren fick ta en god titt på det fula jacket i pannan, men lät fighten gå, och då en frustrerad Badou gick in i hård närkamp låste Marcus igen – och blev då fråntagen 1 poäng av ringdomare Tony Weeks.

Domare, Tony Weeks

Det gjorde dock ronden bara ’jämn’ (9-9), och resten av fighten utkämpades med en så fort han blev träffad fritt blödande Badou, matchen stoppades inte för cutet ansågs inte ’farligt’ för synen, men var självfallet ett gravt störande moment för svensken. Från sin south paw garde, vilket uppenbarligen också bekymrade Badou, kunde nu Browne vinna i stort sett resten av matchens ronder, utom möjligen sista där Badou attackerade hårt och Marcus bara kontrollerade utvecklingen. I elfte hade då Browne rammat det fem cm stora jacket i Badous panna med en hård vänster som slog upp det ytterligare ett par cm och orsakade ytterligare blodflöde. Det var egentligen inget snack om poängen, domarna hade 117-110, 116-111, 119-108 enhälligt till ’Sir’ Marcus Browne.

Badou lämnade ringen omedelbart för vidare transport till sjukan och ett antal stygn. Browne, med båda bältena över axlarna, vrålade ut till ’världen’: ”Alla ni Boys därute, nu kommer jag efter er!” Hans vidare roll i lätta tungviktstoppen är nu given. För Badou Jack blir det att fundera noga över framtiden. TV-kommenterande IBO-VM-kungen Sven Fornling konstaterade dock att han mycket väl kunde tänka sig möta Badou, ”även om det kanske inte blir aktuellt nu”, och att han ännu hellre tog en fight med Browne, ”vilken dag som helst!”

Inför nära 17.000 jublande fans i MGM Grand Garden gjorde den nu 40-årige Manny ”Pacman” Pacquiao (61-7-2/39 KO) det igen! I ett snabbfotat och med lika förvånansvärt snabba händer dominerade den fenomenale fightern från Filippinerna WBA-VM-matchen mot tio år yngre Adrien Broner (33-4-1/24 KO), där den senare boxade en besynnerligt defensiv fight – men trodde uppenbarligen själv att det fungerade; i sedvanlig total avsaknad av självkritik – och svarade bara för i och för sig snygga kontra, men inte mer, och var vid ett antal tillfällen under stark press och speciellt i sjunde och nionde ronderna illa ute. Till slut blev det en klart imponerande och enhällig seger till Manny med siffrorna 117-111, 116-112 x 2, vilket egentligen var smickrande snälla siffror gentemot Broner (!). Pacquiao var glad och nöjd med segern, men vägrade svara på om han skulle satsa på att bli president i sitt hemland (han är senator idag) eller bringa klarhet i om det blir ett returmöte med Floyd Mayweather – denne, f ö en av promotorerna för galan, satt på ringside men nobbade genmäle på ’Pacmans’ förklaring att om ”han bara gör riktig comeback så möts vi igen” ..!

VM-fighten om vakanta WBC-titeln i i bantamvikt mellan Rau´shee Warren (16-3/4 KO) från USA och Nordine Oubaali (15-0/11 KO) från Frankrike blev ett relativt lamt sparringpass över sex ronder tills matchen plötsligt fick liv i sjunde ronden och det sen blev en intressant fight hela vägen ut, om än med ganska få verkliga träffar. Warren ’lekte’ bara smart undanglidare första halvan och allt jobb, av det lilla som blev uträttat, gjordes av fransmannen, och än mer så från det tog fart. Sent i fighten, de sista tre ronderna, försökte Warren gå till seriös attack och vann möjligen två av dem men det var för lite för sent. Poängdomarna satte 115-113, 116-112 och 117-111 den lille Marocko-födde Paris-bon, som därefter kröntes till ny WBC Champion! Det var dessutom andra gången Oubaali vann över Warren – första var som amatör i London-OS 2012.