BADOU JACK REDO FÖR NIONDE TITELFIGHTEN

feb 22, 2023
boXning

Badou ”The Ripper” Jack (27-3-3/16 KO) är tillbaka i en VM-ring nu på söndag natt den 26/2, då han i Diriyah Arena i Diriya, Saudi-Arabien möter WBC-VM-kungen i cruiservikt Ilunga Junior Makabu från Sydafrika om den senares VM-titel över12 ronder. Den nu 39-årige Badou, som på senaste året flyttat sina bopålar mer eller mindre permanent till Dubai i Förenade Arabemiraten går härmed upp i sin nionde titelfight totalt, vilket är tangerat rekord i titelmatcher för en svensk. Badou vann WBC-versionen av supermellanviktstiteln med sin VM-seger över Anthony Dirrell i april 2015, och han försvarade sedan denna titel två gånger fram till titelenandet mot James DeGale, WBC/IBF, i januari 2017, vilket slutade oavgjort .. varefter Badou gav upp den viktklassen och invaderade lätt tungvikt istället. Där erövrade han i augusti 2017 WBA:s Regular-version av VM-titeln – WBA har alltid hållit sig med två ’egna’ versioner av VM, en (riktig) super och en B-variant – genom att stoppa walesaren Nathan Cleverly och ta hans bälte .. vilket sedan ledde till att han i maj 2018 fick möta # 1 i lätt tungvikt, WBC-världsmästaren Adonis Stevenson och gick då i en thriller oavgjort med denne över 12 ronder. I jakt därefter på nya titlar, nu utan någon i ägo, kom han i januari 2019 upp mot Marcus Browne om kval-titeln WBC/Silver, tillika WBA/Interim, men förlorade där med ett gigantiskt jack i pannan på poäng 12. Han fick likväl en chans på WBA-VM mot kanadensaren Jean Pascal i december 2019 och förlorade där på ett delat domslut på poäng 12 – Pascal blev senare fälld för doping och Badou menade konsekvent att han även var påverkad i deras match, vilket dock aldrig fördes i bevis (han klarade anmärkningsvärt nog de tester som då gjordes). Sedan dess har Badou Jack utvecklat sin business-sida av verksamheten, sportartiklar mm, välgörenhetsaktiviteter och annat, men samtidigt fortsatt jakten på ännu ett bälte, numera i nästa tyngre viktklass: cruiservikt (max 90,7 kg). Han har vunnit fem matcher på lägre nivå de senaste åren – fram tills titelchansen nu är här, igen. 

Ilunga Makabu är ett ytterst aktat namn i boxningsbranschen. Den nu 35-årige Makabu är född i Kongo, men har delvis växt upp och gjort sin karriär i Sydafrika, med Johannesburg som hemstad. Han har idag en record på 29-2/25 KO och var framförallt på lägre nivå en mycket KO-farlig herre; på högsta nivån har det dock inte blivit särskilt många knockouts. Han förlorade sin debutmatch 2008 men har sedan dess en enda förlust och det var vid hans första försök att erövra VM-titeln, mot Tony Bellew i England 2016. Därefter har han vunnit tio raka segrar och på vägen erövrat WBC/International-titeln 2018, WBC/Silver-titeln 2019 och WBC:s VM-titel 2020, i Kinshasa, Kongo på TKO 7 över Olan Duredola. Han har försvarat VM mot Thabiso Mchunu i januari 2022 .. och gör nu sitt andra försvar av titeln, mot Badou Jack. 

På förmatchcardet boxar youtube-stjärnan Jake Paul (6-0/4 KO) mot Tommy Fury (8-0/4 KO), yngre bror till VM-kungen Tyson Fury, i en otroligt hypad match i samma viktklass som VM-kampen, och den matchen hotar stjäla intresset. Paul avser utmana om VM-titeln inte ’om’ utan ’när’ han har vunnit. Det finns, i den märkliga värld vi idag lever i, med Internet-fenomen och kolossal kommersialism däromkring, stora pengar i en dylik fight.