BEJUBLAD SEGER FÖR KEBBEH .. LYSANDE DEBUT AV TAHER!

maj 07, 2023
boXning

I Alingsås bjöds i Nolhagahallen på lördagskvällen en historisk begivenhet i form av de första proffsboxningar som nånsin arrangerats i denna stad. Det var nu förvisso inga proffsmatcher på högsta nivå, men spännande och sevärda och bejublade framträdanden likväl! 

Huvudkampen, och den match den drygt 400 personer starka publiken kommit för att se, blev en frenetiskt påhejad match för aftonens promotor och tillika huvudmatchboxare Tijan Kebbeh (nu 5-3-2/3 KO), som över 6 ronder a 2 minuter i supermellanvikt (även om båda boxarna rent tekniskt vägde några hg över viktgränsen) mötte mycket erfarne och i sanning mycket tuffe slovaken Pavol Garaj (7-40-4/3 KO), en sann journeyman som aldrig blivit knockad och ej var i fara för det nu heller. Det var Garaj som stod för den offensiva boxningen, medan Tijan åstadkom de bättre enstaka träffarna och ett rätt hyggligt defensivt arbete, även om han syndade en del med låsningar i trängda lägen. Kebbeh öppnade bra och tog första ronden på ett antal långa, raka träffar. De skallade ihop tidigt, och det renderade Garaj en ful bula i pannan, vilket dock inte hejdade slovakens offensiv. Domarna delade sig i uppfattning och vem som vann andra och tredje ronderna, och såg femte ronden som jämn. Men Tijan skulle inte låta sig snos på segern och kom upp med en stark sjätte och avslutande rond, där han säkrade vinst. Domarsiffrorna blev 59-55, 58-56, 59-56 till Tijan Kebbeh – emottaget under ett enormt jubel! Det var en skön seger för Alingås-fightern, som nu siktar på att göra en ny show förhoppningsvis redan till hösten, där han vill utmana Niclas Elfstedt om SM-titeln i supermellanvikt.

 Då hade dessförinnan i programmet Vänersborgs utmärkta tidigare amatörstjärna i mellanvikt Taher Ibrahimzad debuterat som professionell boxare med en härlig fight över 4 ronder i mellanvikt mot mycket tuffe georgiern Akaki Parjveliani (nu 2-3). Detta blev en rasande fin och mycket hård och tuff styrkemätning tå-mot-tå mellan två grabbar som inte vek undan det minsta. Det var strid på kniven rakt igenom, med den 23-årige svensken snäppet bättre hela vägen, även om varenda rond var knallhårt jämn. Det var en mycket bra och högst sevärd kamp, som blev till en lysande debut av Taher Ibrahimzad! Siffrorna i matchen skrevs till 40-36, 40-36, 39-37. 

Valgerdur Gudsteinsdottir (nu 6-4/2 KO) kom upp i en kamp som kallades lättvikt, trots att hennes motståndare, georgiskan Mariami Nutsubidze (1-3) vägde över en hel del. Likväl såg den senare i ringen ’mindre’ ut än vår ganska högresta isländska. Matchen blev en kort affär. Valgerdur gick till målmedveten attack och tvingade Mariami på reträtt, träffade henne efter knappa halvminuten hårt och distinkt vilket drev upp georgiskan i repen och där satte Gudsteinsdottir en massiv kroppsträff, som sänkte Nutsubidze sammankrupen på golvet .. helt oförmögen att ta sig upp före ringdomare Mika Moisio räknat ”ten and out”! Hon var helt ’färdig’ en lång stund efteråt, men repade sig sedan. 

Tijan Kebbeh har med ett gott gäng tränare byggt upp en livaktig verksamhet i TK Alingsås BK, och under första delen av lördagens tillställning visade dessa ungdomar upp sig i en rad uppvisnings-matcher. Varefter ett amatörprogram, till sist nedbantat till sex matcher – där huvudmatchen var en intressant och riktigt tuff fight i 71 kg mellan Peter Ahlberg, SAIS och Arturo Chavez, Ymer .. den förre SM-tvåa & landslagsman, den senare en internationellt välmeriterad MMA-fighter .. som Ahlberg vann på poäng – där det bjöds på en del riktigt stark boxning. Enda smolket i bägaren på en fin boxningsafton var avsaknad av stringens och organisation; det blev långa pauser och förvirrat upplägg. Saker som organiseras bort till nästa gång.