BETERBIEV, OKOLIE, ORTIZ VANN – LIKSOM ESTRADA ..

mar 21, 2021
boXning

Favoriterna höll i nattens tre stora titelfighter och levererade övertygande segrar på var sitt håll på jordklotet .. men i främsta uppbackningen i USA-showen tog utmanaren och ’underdogen’ hem bältet och titeln!

Först ut på lördagsnatten var dubble bältes-hållaren Artur Beterbiev (16-0/16 KO), WBC/IBF-kung i lätt tungvikt, som i Megasport Palats (Khodynka Isrink) i Moskva, Ryssland försvarade VM-titeln mot tyske utmanaren Adam Deines (19-2-1/10 KO). Den senare gjorde en tapper och kämpastark insats men räckte inte till mot den stenhårde och hårdslående ryssen, som slog ner Deines redan i första ronden, men sedan ändå tvangs in i en utnötningsmatch. Metodiskt och mycket bestämt gick Beterbiev på stadig jakt framåt och ’malde’ ner motståndet allt eftersom tills en uttröttad och tagen tysk (ex-ryss) inte längre kunde stå emot, och i tionde ronden golvades Deines på nytt .. tog sig upp precis i tid men då viftade hörnan med handduken och ringdomaren bröt kampen, TKO 10, tid 1:34.

I främsta semin vann nya ryska stjärnan Pavel Silyagin (7-0/4 KO) mycket stort på poäng 12 över Azizbek Abdugofurov (13-1/5 KO) om WBC/Silver-bältet i supermellanvikt.

 

Därefter kom nästa stora titelfight, i SSE Arena i Wembley, London, om vakanta WBO-VM-bältet i cruiservikt mellan  hemmafavoriten Lawrence Okolie (16-0/13 KO), OS-boxare (’16) & Samväldes-mästare, och förre VM-kungen i klassen, polacken Krzysztof Glowacki (31-3/19 KO) – och detta blev en lite oväntat ensidig fight klart dominerad av Okolie, som smart utnyttjade längd och räckvidd (han är 196 cm lång, 13 längre än Glowacki) och den normalt tuffe polacken kom aldrig riktigt till skott och blev utmanövrerad .. och i sjätte ronden rammade Okolie med en skarp rak höger som sänkte Glowacki rak lång på rygg; han lyckades komma upp i stående samtidigt som  han räknades ut! KO 6, tid 0:46.

OCH i Dickies Arena i Fort Worth, Texas bjöd de båda hemmafavoriterna – en äkta Texas-duell – nya esset Vergil Ortiz Jr (17-0/17 KO) och förre VM-kungen (i lätt welter) Maurice ”Mighty Mo” Hooker (27-2-3/19 KO) på en verklig ”shoot-out”, en riktigt eldbefängd fight som till sist dock etablerar Ortiz som en ny stor stjärna. Promotor De La Hoya/Golden Boy har här ett nytt ess på stark frammarsch. Det blev en härlig urladdning från båda, nästan från start och en match som kallas ’en av de bästa’ under året, och det var länge ovisst, men det unga lejonet gick inte att stoppa. I femte hade han grepp om utvecklingen, i sjätte golvade han Hooker med en slagserie och i sjunde, då det dessutom var uppenbart att Hooker skadat ena handen, träffade han med en vass höger i kroppen som tvingade ner ex-mästaren på knä .. och där bröt ringdomare Laurence Cole direkt, TKO 7, tid 0:56. Därmed blev Vergil Ortiz ny WBO/International champion i weltervikt.

Den andra titelfighten på detta card var WBA-VM i minimumvikt för damer, där försvarande mästare Anabel Ortiz (31-4/4 KO) från Mexico mötte Los Angeles boxardrottning Seniesa ”Super Bad” Estrada (20-0/8 KO), och den senare kom här att få ett magnifikt genombrott. Hon dominerade klart matchen rakt igenom, lyckades kort golva Ortiz i första ronden och boxade i stora stycken ut den 34-åriga mästarinnan fram till en solklar seger – 100-90 x 2, 99-91. Estrada är 28 år och har klar stjärn-glans och nu sin första VM-titel.