BOXNINGSFEBER I NYKÖPING: KLART FÖR DRABBNING!

sep 17, 2015
admin

imageDet drar ihop sig i Nyköping till den största boxningsgalan i Sverige sedan proffsen tilläts komma tillbaka, och med den första manliga titelkampen i Sverige sedan 1968 – då var det om WBA-VM i tungvikt med Jimmy Ellis vs Floyd Patterson över 15 ronder, NU är det om IBF/I-C-titeln i lätt tungvikt mellan Erik Skoglund och Oleksandr Cherviak över 12 ronder. Båda huvudpersonerna har under veckan avslutat sin träning i Nyköping, stämningen i staden och ute i landet stiger, det är lite boxningsfeber i Sverige igen ..!
Media har följt uppmarschen med stark bevakning, regionalt är det hela mega-stort, SVT har gjort ett antal besök och ikväll lämnas en tyngre rapport på Sportnytt.

Det är nu inte bara den spännande titelmatchen som bubblar, även om Cherviak i uttalanden lovar ge Erik hans livs match och Erik å sin sida säger sig vara i sitt livs form och allt annat än seger är otänkbart. Det är bäddat för en jättekamp, men det är det också i nästan alla förmatcherna.
Anthony Yigit möter en mycket tuff fransman vid namn Chaquib Fadli, EU-titelutmanare senast, och för båda två gäller att en seger blir ett kval till en titelchans om EU-bältet. Segraren lär i vart fall vara en av de främsta kandidaterna. Matchen går över 8 ronder.
Klara Svensson möter tuffa italienskan Lucia Morelli i en het returmatch – de möttes i fjol om då vakanta interimtiteln (WBC) i lätt welter, och Klara vann efter en tuff fight. Det var den match som sedan banade väg till hennes VM-försök. Nu är det lite nystart för Klara, och samtidigt en stor chans för Morelli att åter blanda sig i titelstriden. Vid en seger här för Svensson ligger vägen öppen för en utmaning om IBF-VM. Klara har dragits med en förkylning en tid, vilket givetvis irriterar, men skall vara fit-for-fight lördag.
Otto Wallin möter förre ryske mästaren i tungvikt Vladimir Goncharov, och det torde bli en verkligt spännande match och ett starkt test för den unge svensken. Goncharov har avancerat snabbt på en kort karriär, men höll de facto ryska titeln upp till juli i år, då han tappade på ett delat domslut mot dagens mästare Ruslan Faifer. Detta kan bli en av kvällens mest intressanta matcher trots att den är kortad till 6 ronder.
En annan verklig thriller är det nordiska mötet i (knapp) lätt tungvikt – matchen är satt till 79 kg – mellan Malmös Sven Fornling, i ”bortahörnan”, mot Sauerlands egen norrman Simen Smaadal över 6 ronders distans. Denna match kan bli en av galans höjdpunkter!
Fornling boxar för Armand Krajnc Promotion och ABP har med ytterligare två boxare med på programmet, dels Johanna Rydberg som i flugvikt får en mycket tuff uppgift mot starka ryskan (tekniskt sett boxar hon för Moldavien) Evgeniya Zablotskaya i en 6 (x 2 minuter)-rondare. Och obesegrade lätte mellanviktaren Simon Henriksson får mot sig tjeck/ungraren Jakub Horvath i en god 4-rondare.
Dessutom boxar Alexander Hagen från Norge mot Alessandro Buriola från Italien i lätt tungvikt över vad som tyvärr kortades till en 4-rondare – lite märkligt öde för en man som Buriola, som aldrig tidigare boxat på så kort distans ..! OCH avslutningsvis får vi en spännande och mycket intressant debut i landslagets (tidigare OS-kandidat) Hampus Henriksson, som möter Ivan Sakic från Bosnien & Hercegovina i en 4-rondare. HH spås en lysande framtid i proffsringen, men debut är alltid nervösa saker och ett verkligt upp-till-bevis moment.
På det hela taget är det en excellent sammansatt tävling, på pappret – lever den upp till det i verkligheten, så blir detta en härlig boxningskväll!
OJ