BRAEHMER, FLANAGAN, VITU, MIKHALKIN, MRDJENOVICH VANN

mar 13, 2016
boXning

image
En omfattande boxningshelg är tillända med titel-action på flera håll runt klotet. Svensk TV vaknade på sluttampen och Viasat visade i Melodifestivals-skugga sent om sidor Jürgen Braehmers VM-försvar mot Eduard Gutknecht. Detta var måhända lördagsnattens främsta boxningsbegivenhet.

Det var i Jahnsportforum i Neubrandenburg i Tyskland Braehmer 48-2/35 KO) i sin femtionde proffsmatch försvarade WBA:s regulära VM-titel (B-titeln) i lätt tungvikt mot gamle rivalen Eduard Gutknecht (29-4-1/12 KO) och firade jubileet med en strong insats, i en säker och till sist klar poängseger. Gutknecht slog serier för att inte låta Braehmer komma till och gjorde länge matchen hyggligt jämn – men på distans satte mästaren sina raka slag med kraft och var den som styrde matchens utveckling och plockade flertalet ronder på sin större slagkraft och markerade träffar och över tid var den effektivare av de två. Gutknecht fick dessutom ett poängavdrag i tionde ronden, varefter totalsiffrorna skrevs till 116-111 x 2, 118-110. Jürgen Braehmer har därmed försvarat sitt B-bälte sex gånger sedan han vann det 2013, men har ännu inte – märkligt nog – fått eller tagit chansen att boxa om den fullvärdiga VM-titeln mot Sergey Kovalev. Vid 37 års ålder kan det tyckas vara hög tid.

imageI Echo Arena i Liverpool, England var det dito på lördagsnatten stor boxningsshow toppad av Terry Flanagans WBO-VM-försvar i lättvikt mot lokalrivalen Derry Matthews (38-10-2/20 KO) i vad som blev en intressant styrkemätning. Matthews plan var uppenbart att dra in Flanagan i slagserier tå mot tå, men det gick mästaren inte på utan boxade smart runt utmanaren och byggde en poäng-ledning. Hemmapubliken bar fram Matthews som hade flera bra sessioner, men flertalet ronder plockades av Flanagan som vann med eniga domarröster: 117-110 x 2, 115-112.
Semin på denna tävling var tänkt att visa upp Guillermo Rigondeaux, men den fantastiske exil-kubanen fick visa-problem och valde till sist att hoppa av alltihop. Synd. Men det var likväl ytterligare tio goda matcher på detta program.
Det var också stor Europa-show i Palais des Sport Marcel Cerdan i Levallois-Perret i Frankrike med två EM-matcher som topp; dels franska stjärnan Cedric Vitu (44-2/18 KO) i försvar av EM (EBU) i lätt mellanvikt mot spanjoren Ruben Varon (43-9/20 KO) och det gjorde han med bravur – stoppade sin man på TKO 4; och dels ryssen Igor Mikhalkin (18-1/9 KO) i försvar av EM (EBU) i lätt tungvikt mot franske utmanaren Patrick Bois (14-5-1/3 KO) och det blev en hårt utkämpad poäng-historia som togs hem av Mikhalkin på eniga domarröster.
I Rom, Italien vann också på lördagskvällen ukrainaren Serhiy Demchenko (16-9-1/12 KO) den vakanta EU-titeln i lätt tungvikt genom att besegra Mirco Ricci (17-3/5 KO) på TKO 10.

Helgens boxningar startade dock redan på fredagen med den hett emotsedda returen på ett av årets häftigare dam-möten. Det var i Shaw Conferende Center i Edmonton, Canada som nya WBC/WBA mästarinnan i fjädervikt Edith Soledad Matthysse (14-8-1/1 KO) försvarade sina bälten mot damen hon tog titlarna från Jelena Mrdjenovitch (36-10-1/19 KO), varmed den senare fick chansen till retur på hemmaplan. Hon förlorade titlarna i Argentina på Soledad Matthysse hemmaplan. Och det blev åter hemmaplan och publiktryck som blev avgörande! Den tufft och aggressivt boxande kanadensiskan genomförde nu en utmärkt match utan stora misstag (senast gick hon i golvet) och efter tio nya, hårt konkurrenskraftiga ronder stod Jelena Mrdjenovich åter som segrare och mästare, och det med hygglig poäng-marginal. Domarna såg det 96-93, 97-92, 96-93.