BRAEKHUS ÖVERLÄGSEN I FÖRSVAR #25; BESPUTIN NY WBA-KUNG

dec 01, 2019
boXningNorges boxningsstolthet Cecilia Braekhus (36-0/9 KO) försvarade sina VM-bälten (WBC/WBA/IBF/WBO/IBO/RING) i Casino de Monte Carlo, Monaco på lördagsnatten med en 10-ronders poängseger över utmanare Victoria Bustos (19-6) från Argentina, förd i hamn strax före midnatt. Det blev en ganska enahanda kamp med ”First Lady” Braekhus i kontroll från start till mål, även om hon efteråt erkände att hon kände sig ”rostig” (efter 11 månaders uppehåll) i de första ronderna, men lugnt och skickligt ledd från ringhörnan av sin nye coach, oerhört rutinerade Abel Sanchez, så vann hon praktiskt taget varje rond, men där den tappert kämpande, huvudet kortare men nog så robusta, Bustos slet och jobbade och faktiskt förmådde göra sjätte och möjligen nionde ronderna jämna. Det blev nästan lite svårbegripligt hur poängdomarna fick till någon/några rond-segrar till argentinskan, men de officiella siffrorna skrevs till 99-91, 98-92 x 2 till Braekhus. Därmed fullbordade hon sitt 25:e titelförsvar, och tangerade sålunda Joe Louis rekord i försvar (från 40-talet) – även om det en haltande jämförelse med en vida annorlunda situation och tid.

Hon är ju nu i samarbete med Matchroom/Eddie Hearn .. och frågan var efteråt given vad som väntar framöver. Cecilia själv talade enbart om ’semester’ och senare överläggningar med Hearn, men Eddie klargjorde planen för 2020: ”Nästa år kommer att bjuda på den största match som går att göra i damboxning, ett supermöte mellan Cecilia och Katie Taylor (suverän drottning i lättvikt & WBO i lätt welter).. de borde båda få var sin match på våren för att sedan drabba samman under andra halvan av året .. inget blir större på damsidan än det!”

Den nominella huvudmatchen i Monte Carlo var den helryska uppgörelsen om vakanta WBA-VM iweltervikt – Regular-titeln – mellan Alexander Besputin (14-0/9 KO) och Radzhab Butaev (12-1/9 KO) vilket växte från en snabbfotad inledningsvis flyktig kamp till successivt ett veritabelt ’krig’ i fascinerande tempo och med två helt olika kampstilar i kollision. Den upprätt boxande, längre och med större räckvidd, men rigid i rörelsemönstret och hårt satsande Butaev styrde från ringens mitt och försökte föra in den kortare, nedhukande men otroligt smidige och synnerligen skicklige Besputin i slagdueller eller upp mot repen. Besputin jobbade med sidoförflyttningar och blixtrande snabba slagkombinationer och ställde den långsammare Butaev i flertalet ronder, lurade honom på ’konfekten’ nästan hela vägen och tog en mycket klar poängledning, tröttnade klart i slutronderna och drog då också på sig ett cut över högerögat, och tappade där några ronder.

Domarna fick det 116-112 x 3, vilket tycktes närmast lite snålt, till den därmed nye WBA-kungen Alexander Besputin ..! Denne sa efteråt att han vill försvara sitt bälte men sedan gå för att ena titlarna och nämnde Terence Crawford (WBO) som ett framtid ’mål’ ..

I mästarraden i welter är förutom Crawford Errol Spence Jr det största namnet vid sidan om legenden Manny Paquiao, som alltjämt är WBA:s superchampion .. och ju tänker sig boxa igen på det nya året.