BRAEKHUS POÄNGBESEGRADE FARIAS; EKEDAHL & GUDSTEINDOTTIR VANN, ALEXANDERSSON FÖLL

jun 10, 2017
boXning


Boxningens ”First Lady” Cecilia Braekhus (31-0/8 KO) försvarade klart sina VM-bälten (alla fem: WBO, WBA, WBC, IBF & IBO stod på spel) i weltervikt mot Erica Anabella ”La Pantera” Farias (24-2/10 KO) vid den stora VM-galan på Koengen i Bergenshus Festning i Bergen, Norge på lördagsnatten. Det blev en tuff och jämn kamp mellan två mästare (Farias håller VM i lätt welter) där den kortare och sattare argentinskan tog kampen till norskan och faktiskt emellanåt lyckades pressa ”First Lady” ganska hårt, men det effektivare jobbet över tid stod Braekhus för, med fin framgång med en lång höger uppercut vid flera tillfällen. De två grötade till det och gick medvetet in i låst läge titt som tätt och flera ronder blev relativt svårdömda, men Farias förtjänade poängen i ett par omgångar medan Cecilia knappt men okej plockade hem det stora flertalet ronder. Domarsiffrorna skrevs till 99-91 x 2, 98-92 – varmed den norska boxardrottningen behöll sin intakta record och efteråt, emotionellt rörd till tårar, talade inför sin hemmapublik på ca 15.000 åskådare!
”Detta är min idrottskarriärs största ögonblick”, sa hon och syftade då lika mycket på att det kom så mycket folk för att se henne i sin egen hemstad som segern i sig, ”jag ville ge allt för att alla de som kom skulle få valuta för pengarna och heders till Farias för en sån tuff kamp. Förlåt tårarna, men de bara kommer, detta är överväldigande och betyder så mycket för mig. Det är så underbart att kunna ta den här segern .. här hemma!” Och om framtiden sa hon, efter att nu ha lyckats vinna allt som gått att vinna i damboxningen: ”Jag har en ting kvar på listan före jag slutar .. jag må till USA och till Las Vegas .. jag får ta med mig hela Bergen till Las Vegas!” Varpå jublet inte visste gränser!
På förmatchcardet, som åter för att vara ett så stort evenemang var begränsat till nybörjare i gamet, hade vi inte mindre än tre svenskar/svensklicensierade boxare med på fyra förmatcher. Ty, helt på sista dagarna, ryckte comebackande Tobias Alexandersson (1-4-1/1 KO) – i sin första match på fem år – in som sen ersättare mot Kevin Melhus (2-0/2 KO) – de två har sparrat en del och Tobias tillhör det gäng i New Sweden-projektet som planerar för tävling i höst i Göteborg – och Alexandersson gjorde en hyggligt stark första rond, då han stod upp bra mot den tyngre Melhus (han vägde 83 kg mot norrmannens 90 kg) men i andra kom han under press, tog en serie hårda slag som tvingade honom ner på knä för räkning, mest för att ena ögonbrynet rök – och när domaren inspekterade ögat efteråt tog han svensken direkt till läkaren som sa ”stopp” .. det var också ett fult cut över vänster ögonbryn – TKO-förlust således.
Braekhus-sparringen Joanna Ekedahl tog ut proffslicens för en månad sedan, gavs chansen starta på detta stora evenemang och fick en ganska så tuff uppgift i sin debut mot obesegrade ungerskan Nikolett Papp (nu 4-1/2 KO) i lätt mellanvikt, och detta gav svenskan en del bekymmer inledningsvis, som hon dock redde ut och sedan kunde dra ifrån till vad som till sist blev en säker poängseger över 4 ronder (40-36 x 2, 39-37) – en mycket stark debut! Tyvärr råkade Ekedahl ut för missödet att inte komma med i den P-P-V-sändning från galan, där otroligt mycket tid lades på studio och kringsnack med perioder av ’nedsläckt’/’vi kommer tillbaka strax’-idiot-nonsens – istället för att visa boxningen!
Med (på TV) kom dock fina lilla isländskan Valgerdur Gudsteinsdottir (2-0) som boxar på svensk licens och som här i lätt lättvikt gjorde sin andra proffs-start, och det mot mycket rutinerade men begränsade ungerskan Marianna Gulyas (14-25/2 KO), där det snabbt visade sig att Valgerdur var den klart bättre och starkare och med en fin kroppsträff sänkte ungerskan i första och sedan klart dominerade hela vägen hem, och Gulyas behövde all sin rutin för att stå upp resten av matchen. Siffrorna skrevs till 40-35 x 2, 40-36.
Nye norske tungviktaren Simen Nysaether (debut här) slog ut ungraren Miklos Kovacs (2-8/1 KO) i andra ronden i enda övriga matchen.