Braekhus, Svensson & Wallin säkra segrare i Köpenhamn

nov 30, 2014
admin

Nyhetsbild_173_Klara_S_vs_Lucia_MDen skandinaviska avdelningen av den stora boxningshelg som nu går till ända utspelade sig i Falconer Centeret i Köpenhamns-stadsdelen Frederiksberg. Huvudmatchen gick mellan absoluta VM-drottningen i weltervikt Cecilia Braekhus (innehavare av samtliga bälten: WBA, WBC, WBO, IBF) och utmanaren Jennifer Retzke från Tyskland. Detta var nu en match som togs undan från den öppna TV-sändningen – den fick köpas separat på pay-per-view – varför under denna dito massiva TV-boxnings-helg den svenska sändningen vid så pass gick över till jättegalan i London.

Braekhus (nu 27-0/7 KO) hade dock inga problem att besegra Retzke (15-2-1/9 KO) i en match den fenomenala norskan – världens främsta kvinnliga boxare kilo-för-kilo – dominerade från start till mål. Hon tog alla tio ronderna och vann enhälligt 100-90 x 2, 98-92. Cecilia har bra nära rensat fältet på utmanare, och riktigt vart man skall leta efter stora matcher framöver är oklart, men en given möjlighet finns ju i en retur mot Mikaela Laurén, nybakad WBC-mästare i klassen över. Det finns nu också en klar möjlighet att proffsboxningen släpps fri i Norge, kanske redan från årsskiftet, och det motiverar givetvis Braekhus att fortsätta karriären ännu en tid.

 En av de två matcher som backade upp Braekhus-Retzke på galan var Klara Svenssons försvar av sin nyvunna WBC-interim-titel i lätt weltervikt mot italienska hårdingen Lucia Morelli. Den senare är tuff men begränsad i sin boxning och Klara boxade inspirerat och vasst bra nära ut henne. Klara var på gränsen till övertänd (hann t o m bli lite lätt irriterad på långsamme ringdomaren Jürgen Langos, som hon nästan stötte ihop med i sina snabba fotförflyttningar) men dominerade helt och det var aldrig något snack om saken; poängdomarna fick 100-90, 99-91, 100-91. Klara står nu på 15-0/5 KO och den fordrade vägen tar henne nu till en faktiskt VM-kamp mot nybakade VM-mästarinnan i klassen Erica Anabella Farias från Argentina.

Den andra uppbackningsmatchen gällde WBO:s Youth-titel i supermellanvikt mellan norske Tim-Robin Lihaug och George Baroshvili, som den förre vann på poäng över 10 ronder. I denna kamp var Mikael Höök ringdomare och Andreas Stenberg en av de tre poängdomarna, där de övriga kom från Polen och Italien. Första gången i en internationell titelkamp som två svenskar dömt ihop ..!

 

På förmatchprogrammet boxade Otto Wallin sin åttonde match som proffs och mötte nu inte ofarlige men klart begränsade Vjekoslav Bajic (8-7/2 KO .. före kamp), hamnade i några tuffa slagväxlingar inledningsvis men kom snabbt i övertag och sänkte Bajic i slutet av öppningsronden – varefter kroaten valde att inte komma ut till rond nr 2; domslut TKO 2 på tiden 0.01.