BUDLER & KYUGUCHI VANN I TOKYO; FEM DAM-VM …

maj 21, 2018
boXning

Sydafrikas Hekkie Budler (32-3/10 KO), ex-kung i WBA/IBF i stråvikt, överraskade regerande IBF/WBA-VM-kungen Ryoichi Taguchi (27-3-2/12 KO) med en stark öppning och tidig dominans för att därefter även klara av, med viss nöd, att kontrollera Taguchis väntade anstormning i andra halvan av deras möte om båda bältena i lätt flugvikt i Ota City General Gymnasium i Tokyo, Japan på söndagen. Detta var Taguchis åttonde försvar av WBA-bältet och det första av IBF-bältet, och han var stor favorit att slå förre stråviktskungen, men Budlers smarta förflyttningar och snabba kombinationer ställde inledningsvis den försvarande mästaren, varmed han vann de fyra första ronderna och sen höll ställningen hyggligt upp till de sista omgångarna, då den starkt attackerande Taguchi tog över helt, med en stark elfte och en överlägsen sista rond, där han golvade Budler. Men med scorecarden sammanställda vann likväl sydafrikanen med 114-113 hos samtliga tre domare! Hekkie Budler från Johannesburg är tillbaka på VM-tronen.

I den andra VM-kampen i denna dubbelgala i Tokyo försvarade nye alltjämt obesegrade japanske publik-favoriten Hiroto Kyoguchi (10-0/7 KO) sin IBF-VM-titel i stråvikt (mini-fly), trots att han åkte i golvet i tredje ronden, mot Filippinernas Vince Paras (13-1/11 KO) via tolv snabbfotade omgångar, där han var i kommando i stort sett genomgående utom den digra tredje .. och till sist stod med en klar och odiskutabel poängvinst 117-110 x 3.

 

I övrigt bjöd den gångna helgen, i skuggan av de stora herr-VM-fighterna, på fem dam-VM-matcher, där Erica Anabella Farias (26-2/10 KO) försvarade sin WBC-VM-titel i lätt weltervikt mot Yamila Esther Reynoso (10-4-3/7 KO) på poäng över 10 ronder i Club Union i Goya, Argentina på lördagen, och samtidigt i Monteria i Colombia försvarade Liliana Palmera (28-13-3/16 KO) WBA-VM-titeln i lätt fjäder/super bantamvikt mot Yasmin Rivas (38-10-1/11 KO) men det gick inte alls .. Palmera fick bryta, stoppad på TKO 5 och titeln bytte ägare – Rivas är ny champion!    

I Playa del Carmen i Quintana Roo i Mexico försvarade Esmeralda Moreno (35-10-2/11 KO) sin WBC-VM-titel i lätt flugvikt mot Yesenia Gomez (13-5-3/6 KO) och fixade att behålla sitt VM-bälte på en ’majority draw’/oavgjort över 10 ronder .. medan i Lima, Peru Linda Laura Lecca (13-3-2/3 KO) försvarade WBA-VM-titeln i super fly/lätt bantamvikt mot Maribel Ramirez (12-9-2/3 KO), där dock utmanaren med nöd och näppe men likväl de facto besegrade hemmafavoriten och norpade seger på poäng över 10 ronder med ett delat domslut – Ramirez är överraskande ny champion!

Redan på fredagen hade vi haft en VM-fight till i Argentina, där i Villaguay Debora Anahi Dionisius (28-0/6 KO) försvarade sin IBF-VM-titel mot den klara ’underdogen’ Daniela Asenjo (7-3-2) från Chile och gjorde det med en poängseger över 10 ronder.