BURNETT NY IBF BANTAM CHAMP – TROTS ”CRAZY” DOMSLUT!

jun 12, 2017
boXning

Kontroversen efter lördagsnattens märkliga domslut i IBF-VM-fighten mellan Lee Haskins och Ryan Burnett i Belfast, Nordirland har fortsatt under söndagen .. och nu fordras från brittiskt håll att de obegripligt avvikande udda domarsiffrorna från Clark Samartino ändras till motsatt siffer-kombination och domslutet därmed fastställs till enhälligt, då det nu är uppenbart att den nära 80-årige domaren förväxlat boxarna och markerat sina siffror i fel kolumn ..! Det återstår emellertid en lite komplicerad process för att officiellt kunna åstadkomma detta juridiskt.

Det blev dock rätt segrare tack vare att övriga två poängdomare gjorde ett korrekt jobb, och att således efter en synnerligen underhållande, fartfylld, tuff 12-rondare 25 år unge Ryan Burnett (nu 17-0/9 KO) på hemmaplan under ett fanatiskt jubel kunde krönas till ny bantam-kung! 

Matchen utvecklades till en härlig strid mellan två tuffingar, där försvarande mästare engelsmannen Lee Haskins (34-4/14 KO) ställde upp mot Nordirlands och Belfast egen Ryan Burnett och gav sitt allt – men det räckte inte denna natt. Han kom tidigt under på poäng, och tvingades då överge sin egen stil byggd på kontraboxning för att jaga poäng, och det gjorde bara resan än värre. Burnett satsade friskt från start, boxade avslappat med lös, öppen gard men lysande reflexer och en förvånande tuff offensiv och via en rapp direkthöger på sin south paw-motståndare knep han poäng. Frågan före fight var ”Hur bra är Burnett?” anspelandes på hans ungdom och orutin men svaret gavs snabbt, då det var uppenbart att han inte bara var verkligt bra utan också bäst av de två i ringen. Tempot var mycket högt i matchen, båda blixtrande snabba men också mycket tuffa i inställning och var beredda betala priset .. Burnett fick tidigt ett cut i pannan och boxade hela slutpartiet av matchen med ett cut över vänster ögonbryn. När 33-årige Haskins tvingades till offensiv i mitten-ronderna blev han övermannad och i sjätte ronden gick han i däck .. kom upp igen men hade då uppenbart skadat sig i höger axel men kämpade ändå ursinnigt vidare. Han gick ner igen i slutet av 11:e och var då illa ute, men redan i det läget var det uppenbart att enbart en KO skulle kunna rädda hans titel. Den kom inte.

Belfasthörnan firade omedelbart vad som ju var en solklar seger, så när meddelandet kom att ett ”split decision” var att vänta, tappades många hakor. Domslutet löd på 119-107 och 119-107 till Burnett men tredje domarrösten (Samartinos) löd på 118-110 till Haskins ..! Det senare är ju rent logiskt fullständigt omöjligt och tämligen uppenbart ett markeringsfel. Tyvärr lade det, om än bara momentant, viss sordi på stämningen, men blir ju o-ändrat en ful fläck i protokollet.