CALLUM SMITH POÄNGSLOG ERIK SKOGLUND I WBSS ..!

sep 17, 2017
boXning


I en öppen, spännande och bitvis dramatisk fight av högsta klass lyckades Callum Smith (23-0/17 KO) poängbesegra Erik Skoglund (nu 26-1/12 KO) i den öppnande kvartsfinalen i World Boxing Super Series supermellanvikts-turnering i Echo Arena i Liverpool inför nära slutsålt med inemot 11.000 åskådare på plats.
Skoglund gjorde en helgjuten och beundransvärt stark insats och höll jämna steg och till och med ledde matchen på poäng in i elfte ronden, då han tyvärr tvangs ta räkning efter ett antal bra träffar från ”Mundo” och med en närmast oavgjord avslutningsrond tvangs svensken heroiskt acceptera nederlag. Det gjorde han med högt buret huvud. Domarnas siffror kom sedan som en smärre kalldusch: John Keane/ENG hade 116-112, Michael Tate/USA 117-110 och Ernesto Saldivar/USA 117-111 .. reserv/fjärdedomare, enbart använd utifall att det blivit oavgjort, Andreas Stenbergs/SWE siffror tillkännagavs ej. Således enhälligt – och otillbörligt stora siffror – till Smith, som därmed plockade upp WBC Diamond Belt och går vidare i turneringen, och skall således möta segraren av Jurgen Brähmer och Rob ”Bravo” Brant, som möts i sista kvarten 27/10, i semifinal i början av nästa år.


Matchen började i högt tempo och genomfördes så, med mycket lite låsningar, tuffa slagväxlingar i en hård, fair och riktigt bra boxningsmatch. Det blev också en hörnornas taktik-kamp, där ”Mundo” hade Joe Gallagher mot Erik med pappa Johan Skoglund – och även det var en oavgjord match. Smith tog första ronden på en hårsmån, Erik tog andra .. klarare, tredje var helt jämn, fjärde knep Smith knappt, men sen tog Erik femte, sjätte, sjunde ronderna, åttonde var helt jämn och nionde vann britten knappt men tionde tog Erik .. så kom den bistra elfte, där ”Mundo” landade en bra höger högt mot huvudet, vilken skakade svensken, och i nästa sekvens i närkamp landade han med båda händer .. varvid Erik gick ner på knä, inte särskilt illa ute, men förmodligen både smart och nödvändigt i det läget .. ringdomare Ian John-Lewis gav honom räkning till ”8” och kommenderade ”box”, men den befarade uppföljningen uteblev i stort sett och svensken var snabbt med i matchen igen, men ronden var förlorad 8-10. Av Callums beryktade vänsterkrok sågs inte mycket under kvällens gång, den neutraliserade Erik skickligt – den visslade förbi några gånger med hål i luften, men det var allt – och i avslutningen var Erik den aktivare men Callum hade några vassa träffar, så det kan det diskuteras vem som vann den ronden. Det är nu fullt möjligt = troligt att domarna hade Smith segrare i samtliga jämna ronder, men det är ändå svårt att se hur de fick till den marginal de gjorde. Detta var Erik Skoglunds första förlust som proffs, men den skadar föga – han har istället skaffat sig stor respekt i vida världen. Ingenting är på sikt sportsligt ”förlorat”, även om möjligheten här till enorma inkomster gick förlorad. Han hade dock miljoninkomst och mer på kvällens övning. Nu får han, efter välbehövlig semester, gå hem och fundera ut en ny väg framåt. Han är bara 26 år och har mängder med möjligheter. Att återvända till lätt tungvikt och gå på jakt efter en stormatch mot Badou Jack – i Sverige – är en ..
På förmatchprogrammet stoppade Martin Murray (36-4-1/17 KO) Arman Torosyan (18-4-1/15 KO) med ett kroppsslag i fjärde ronden, i supermellanvikt. De var reserver utifall att någon av huvud-kämparna skadats eller blivit sjuk. Unge, mycket lovande Zach Parker (13-0/10 KO) stoppade enkelt Luke Blackledge (23-5-2/8 KO) redan i första ronden via en enda pricksäker träff. Domaren bröt då Luke vacklade efter golvning och ”8”-räkning.