CAMERON BESEGRADE TAYLOR I THRILLER!

maj 21, 2023
boXning

Chantelle Cameron (18-0/8 KO) besegrade inatt tidigare obesegrade Katie Taylor (22-1/6 KO) inför utsålda 3Arena i Dublin, Irland i en av de största matcher kvinnliga boxare deltagit i. Det blev en rasande kamp i högt tempo och en ursinnigt jämn strid om poängen mellan dessa två superba boxare inför en helt begeistrad publik på drygt 9.000 i arenan. Taylor var givetvis publikens stora favorit och kvällens stora huvudperson, men hade inför denna sin ”homecoming” – det var hennes första professionella fight på hemmabana i Irland trots alla år i världstoppen – valt en utomordentligt svår uppgift, då hon istället för att försvara sina VM-bälten i lättvikt gick upp en viktklass till super light/lätt weltervikt och utmanade den klassens suveräna drottning Chantelle Cameron från England. Det blev ett för svårt jobb. Cameron startade mycket offensivt och lade under hela matchen en tung press mot Taylor, som hade problem att försvara sig, men stred som ett lejon för att hämta in poängunderläge och kom allt närmre ju längre matchen led. Hon tog sin första rondseger i tredje, hade en bra sjätte rond och kom starkt i slutronderna, men det blev ändå för lite för sent, men det hela blev likväl en ruggigt bra fight med stor nerv rakt igenom. En poängdomare hade oavgjort 95-95, men de övriga två enades om 96-94 x 2 till Cameron, som därmed försvarade alla sina VM-bälten (WBC/WBA/IBF/WBO/IBO & RING)..! Det finns en returmatch-klausul i kontraktet, och omedelbart bestämdes att de två kommer att mötas igen senare i år, sannolikt sent i höst. 

För nordiskt vidkommande hade vi extra intresse bundet till WBA-VM-kampen i super welter/lätt mellanvikt mellan mästarinnan Terri Harper och norska Cecilia Braekhus, men denna match blev i sista stund inställd, då Braekhus plötsligt blev sjuk. 

På förmatchcardet i Dublin skrällde förre VM-utmanaren Jose Felix Jr (40-6-1/31 KO) i lättvikt då han stoppade nya fenomenet Gary Cully (16-1/10 KO) på TKO i tredje ronden. I kamp om IBO-VM i super welter/lätt mellanvikt besegrade britten J J Metcalf (25-2/15 KO) försvarande mästaren, irländaren Dennis Hogan på poäng 12 (117-110 x 2, 115-112). I en häftig tungviktskamp stoppade Irlands Thomas Carty (6-0/5 KO) färgstarke skotten Jay McFarland (14-8/5 KO) om Keltiska titeln på TKO 3.