CANELO BESEGRADE GORILLA RYDER I BLODIG VM-MATCH

maj 07, 2023
boXning

Snacka om kontraster. Vi boxningsfolk kastas ibland mellan ytterligheterna inom denna vår idrott. Följaktligen upplevde vi på lördagsnatten ”skuttet” från en mini-proffs-show i Alingsås med 400 åskådare och en 6-ronders huvudkamp i supermellan av blott lokal berömmelse till att sedan bortåt söndagsmorgonen via dagens streaming-media närvara vid den enorma show som bjöds på från Estadio Akron i Guadalajara i Mexico med 55.000 begeistrade fans inför VM-mötet i samma vikt som ovan mellan Canelo och ”Gorilla” Ryder. Kontrasterna kunde inte vara större. 

Saul ’Canelo’ Alvarez (59-2-2/39 KO) försvarade sin odiskutabla VM-titel i supermellan (WBC, WBA, IBF, WBO) mot stenhårde och stentuffe britten John ”the Gorilla” Ryder (32-6/18 KO), där den minst lika hårde VM-kungen var storfavorit till segern. De enda faktorer som före kamp påverkade ’bilden’ var om fenomenet Canelo möjligen vid 32 års ålder efter alla otroliga framgångar ändå med förra årets förlust i lätt tungvikt mot den klassens VM-kung Dmitry Bivol möjligen började ’tackla av’, och om han gravt underskattade Ryder. Matchen ingick i Canelos årliga firande av nationalhögtiden ”Cinco de Mayo” – med i år förskjutningen till lördag natt för VM-fighten – och det var ju dessutom första gången sedan 2011 Guadalajaras största personlighet kom hem för en match på hemmaplan. Han ville i allra högsta grad slå ut ”Gorilla” för att visa att han var 100% på ”g”. Det var också ytterst nära så skedde. I en tuff offensiv satsning krossade han Ryders näsa i tredje ronden och spräckte läppen på honom – varför det sen under resten av kampen blev en mycket blodig och ”nersmetad” historia – och golvade honom i femte, då det hela såg ut att bra nära ta slut. Han hade Ryder i golvet även senare, med det dömdes lite tveksamt som obalans – de två gick ju diametralt motsatt, då Ryder är ’south paw’, men samtidigt i stil liknade fast spegelvänt, och när Canelo träffade snubblade Ryder bakåt över hans fot – vilket ringdomare Michael Griffin dömde ’bort’. John Ryder bet sig kvar i matchen och kom faktiskt in något i kampen i slutronderna, men Canelo Alvarez poängseger var solklar: domarna dömde 118-109 x 2, 120-107. 

Efteråt prisade Canelo ”Gorilla” för att ha varit en mycket tuff motståndare, men att han nu såg fram emot en returkamp mot Dmitry Bivol om lätta tungviktstiteln till hösten. ”Går det inte att göra den kampen, så möter jag vem som helst i september”, avslutade han. 

På samma ’supergala’ försvarade Julio Cesar Martinez (20-2/15 KO) sin WBC-VM-titel i flugvikt mot Ronal Batista (15-3/9 KO) på TKO 11; och Gabriel Gollaz Valenzuela (27-3-1/16 KO) försvarade sin WBA/I-C-titel i super light/lätt weltervikt med nöd och näppe på poäng 10 över Steve Spark (16-3/14 KO).