CANELO MÖTER KHAN I MAJ ..!

feb 04, 2016
boXning

canelo-khanIgår tillkännagav Golden Boy Promotions att VM-kungen i mellanvikt Saul ”Canelo” Alvarez första försvar av sin nyvunna titel blir högst överraskande mot förre VM-kungen (i lätt welter) och OS-sensationen från Aten ’04 Amir Khan (31-3/19 KO) .. den man som intensivt jagade Floyd Mayweather för en VM-chans i lättmellan/welter, men som aldrig fick den chansen, måhända för att Floyd undvek honom. Khan har aldrig tidigare boxat i mellanvikt, men detta understryker bara det kontroversiella med denna nya match. Alvarez, som vann VM från Miguel Cotto i november erövrade då mellanviktstronen på en ”catchweight”-match = man kom överens om att mötas på en vikt mittemellan lätt mellanvikt och mellanvikt, ett sorgligt missgrepp på regelverket, som tyvärr den lite lättare Cotto tillämpade hela tiden. Något som inte borde vara tillåtet – är man kung i mellanvikt (72,6 kg) så är det på den vikten man boxar.

NU gör (den också lite lättare) Canelo Alvarez (46-1-1/32 KO) likadant! Matchen sätts på catch-weight 155 lbs=70,5 kg .. och till den 7/5 i Las Vegas, som en höjdpunkt på den mexikanska högtiden ”Cinco de Mayo” den helgen. Kritiken mot viktsättningen torde inte utebli.

 

GGGAlvarez håller WBC-bältet, men också den linjära titeln, vilket ger honom status som viktklassens potentiella överhuvud. Den ”andre” VM-kungen Gennady ”GGG” Golovkin (34-0/31 KO), som var den som skulle ha haft matchen mot Alvarez enligt förbunds-överenskommelse, och som håller IBF/WBA-bältena, och av de flesta experter rankas som viktklassens etta, får nu leta efter ett eget försvar, medan Canelo-Khan äger rum. Han rapporteras idag ha siktet inställt på IBF:s #3 Dominic Wade (18-0/13 KO), som i juni ’15 besegrade ex-kungen Sam Soliman och därmed nådde sin utmanarpost. En match GGG vs Wade skulle kunna placeras i LA Forum den 23/4 .. och liksom Canelos VM-fight sändas över HBO. Och den nya planen därmed bli att de får varsin titelfight i vår .. före ett potentiellt möte i höst. Problemet för Canelo då är att det blir inget jox med vikten – det gäller då riktig mellanvikt. Och förutsatt givetvis att båda då är kvar på respektive tron. Ingen självklar sak alls.