CANELO NY VÄRLDSMÄSTARE I LÄTT TUNGVIKT – OCKSÅ!

nov 03, 2019
boXning


Inför ett fullsatt MGM Grand Garden i Las Vegas vann på sen lördagsnatt (tidigt svensk söndags-morgon) Saul ”Canelo” Alvarez (nu 53-1-2/36 KO) WBO-VM-titeln i lätt tungvikt genom att överraskande slå ut Sergei ”Krusher” Kovalev (34-4-1/29 KO) i elfte ronden, och därmed addera ännu en VM-titel, i sin fjärde viktklass ..!

Dessutom tangerade – med moderna mått mätt, och ”erkännandes” WBA/Regular-VM-bältet i super mellanvikt som en ’riktig’ VM-titel (vilket det ju egentligen inte är) – Canelo Henry Armstrongs uråldriga trippel från 1937/38 på att hålla tre titlar samtidigt ..! Obs, dock att Armstrong erövrade tre riktiga VM-titlar (fjädervikt- weltervikt-lättvikt; i ”fel” ordning, alltså, dessutom).

 

Matchen i MGM såg länge dock ut att gå Kovalevs väg. Han dominerade händelseförloppet i ringen med en effektiv och konstant ’störande’ jabb, som höll Alvarez på distans, och under merparten av de första tio ronderna plockade ”Krusher” hem rondsegrarna på att jobba bäst av de två, från distans. Canelo hade dock bra sekvenser och såg hela tiden ut att vara den farligare och mer hårdslående av dem, i synnerhet som den större ryssen inte vågade slå sin farliga höger för att inte blotta sig för Canelos blixtrande snabba vänsterkrok. Mexikanen vann fjärde, sjätte och sjunde ronderna och möjligen tionde medan Kovalev tog resten, och därmed ledde med ett par poäng med bara ett par ronder kvar av titelfighten (officiella siffrorna var 96-94 x 2, 95-95).

Canelos taktik gick ut på att pressa framåt och försöka få upp ”Krusher” i lägen utmed repen, där han kunde leverera flera slag i serie, men även om han var nära att komma ”rätt” så lyckades han inte .. förrän han plötsligt träffade bra med en höger en dryg halvminut in i elfte ronden, uppfattade omedelbart att Kovalev skakades av slaget och gick iskallt in i närkampsläge och drev in en vid men ruggigt hård vänsterkrok, som bra nära ”släckte lyset” för Sergei och följde upp med en stenhård rak höger som sänkte ryssen utmed repen i halvsittande position .. men helt ute ..! Ringdomare Russell Mora föll direkt på knä bredvid den slagne mästaren och blåste av fighten med ”1.. and out”! KO på tiden 2:15 av rond 11.

Därmed håller nu Saul ”Canelo” Alvarez WBO-VM i lätt tungvikt (79,4 kg) och är samtidigt WBA/Regular-VM-kung i supermellanvikt (76,2 kg) och den faktiska VM-kungen i mellanvikt, numera kallat WBC/Franchise & WBA världsmästare + RING World Champion (72,6 kg). Riktigt var han skall höra hemma framöver är oklart; ”nu skall jag ta ledigt och sedan kolla in mina bästa möjligheter för största matcher med maximal potential .. en tredje fight med Golovkin i mellanvikt..? Tja, bara om det blir verklig ’big bisniss’ .. jag har ju redan spöat honom, men .. vi får se. Jag kan välja alla möjliga alternativ. Jag har gjort historia .. och mer kommer..!” sa han efter kampen. Som för övrigt, med nästan noll framförhållning, ändå kom att visas på svensk TV, via Viaplay Fighting.

På förmatchcardet fick nu hela världen en verkligt vass introduktion av nya/nästa superstar i lättvikt, Ryan ”King Ry” Garcia (19-0/16 KO) som blixtrande snabbt slog ut Romero Duno (21-2/16 KO) om vakanta WBC/Silver-titeln.

 

Samtidigt på den stora proffs-showen i Dignity Health Sports Park i Carson, Kalifornien stoppade WBC-VM-kungen i super feather/lätt lättvikt Miguel ”Alacran” Berchelt (37-1/33 KO) imponerande och till synes rätt enkelt utmanaren Jason Sosa (22-4-4/16 KO) på TKO 4 efter golvningar i andra och fjärde ronderna.

OCH i Manchester Arena, England adderade dito på lördagen Irlands VM-drottning Katie Taylor (15-0/6 KO) ännu ett bälte, nämligen WBO-VM-varianten i lätt weltervikt genom en relativt knapp men klar poängseger över Christina Linardatou (12-2/6 KO) – till alla sin bälten (suverän mästare där) i lättvikt. Vilken vikt hon skall boxa vidare på framöver återstår att se.