CEDERROOS GÖR BOKSLUT; LAURÉN GER UT BOK

sep 25, 2023
boXning

Elin Cederroos, en av våra största kvinnliga boxarstjärnor nånsin, har idag meddelat att hon gör bokslut för karriären; att hon, som hon säger, ”med vemod” tar avsked från den aktiva boxningen och hänger upp handskarna för gott. Hon lämnade sitt besked på Instagram, där hon skriver: ”Ni har inte fått några uppdateringar på länge. Jag har tagit mig tid att reflektera och fundera. Det är mycket som jag kan vara stolt över i min karriär men nu lägger jag även handskarna tillsammans med fotbollsskorna på hyllan efter 22 år som elitidrottare. Det är med ett stort vemod men också med en nyfikenhet och spänning inför framtiden”. 

Den nu 38-åriga förra fotbollsspelaren på elitnivå/damallsvenskan och från 2017 proffsboxare med utmärkta framgångar är idag småbarnsmor och gympalärare med ambitioner att ge föreläsningar i framtiden och nu främst ta hand om familjen. Hon gjorde en tämligen häftig resa inom boxningen, där hon trots att hon kom in sent i sporten utvecklades med suverän hjälp av coachen Alex Wennersten till en första klassens fighter av extraordinär kvalitet, och gjorde detta från små förhållanden på en ärlig äkta fightingspririt och en enorm träningssatsning. Det tog henne från starten i Haninge Boxing Gym till de stora arenorna och huvudmatcher, till sist i självaste Madison Square Garden, New York. Elin boxade i BK Rapid, Västerås som amatör med start 2013 och gav då SM-&VM-drottningen Anna Laurell ett par riktiga fighter om SM 2014-15, men räckte då ännu inte till att slå henne. Hon var sedan proffs från 2017 och vann 8 raka segrar, varefter pandemin stökade till det med ett ofrivilligt uppehåll; under den resan erövrade hon IBF-VM med en imponerande seger över Femke Hermans i Belgien i mars 2019 och adderade WBA-VM i januari 2020 med en än mer imponerande triumf över Alicia Napoleon i Atlantic City i USA. Det blev därefter en synnerligen maffig ’showdown’ med Franchon Crews Dezurn om alla fyra VM-bältena – ett historiskt möte – i MSG Hulu Theatre i New York i april 2022, som amerikanskan vann på poäng. I februari 2023 boxade Elin, på kort varsel, mot obesegrade Shadasia Green om WBC/Silver-bältet vid den jättelika damboxnings-gala i Madison Square Garden där Amanda Serrano toppade programmet mot Erika Cruz Hernandez i ett card med fem titelkamper med damboxare i. Det var enda gången Cederroos stoppades före ’tid’. Men hon höll alltså på toppen av karriären dubbla VM-bälten på en gång. Det är hon ensam svenska om att ha gjort. Totalt blev det en proffs-record på 8-2/4 KO. En ypperligt fin karriär gjorde hon, och var samtidigt ett lysande föredöme för alla fighters. Heders Elin Cederroos – och lycka till framöver! 

Vår förra VM-drottning Mikaela Laurén var häromkvällen hedersgäst i ’Gokväll’ i SVT och gjorde ett utomordentligt snyggt intryck. Hon presenterade sina middagsgäster i programmets kärninslag. Men här påannonserades också hennes nyutkomna biografi ”Nere för räkning”, som nu finns ute på bokhandlarna.