CP FRESHMART VS WANHENG I RETUR IDAG; MARSHALL-HERMANS LÖRDAG..

mar 29, 2022
boXning

 

Detta är en betydligt ’tamare’ Fight week än de närmast föregående, men faktum är dock att vi redan idag, på tisdagen, har en potentiellt mycket stor kamp, om än med de lättaste av fighters, på ingång – då nämligen i den thailändska inlandsstaden Nakhon Sawan, norr om Bangkok, på dess stadshustorg, de två heta rivalerna i stråvikt – minimumweight, 47,6 kg – ”Knockout” Pechmanee CP Freshmart, med egentligt namn Panya Pradabsri (37-1/23 KO), försvarande WBC-VM-kung, och Wanheng Menayothin, e g Chayaphon Moonsri (55-1/19 KO), ex-kung i viktklassen, möts i ett länge väntat returmöte.

Det var Wanheng som i ett par år ansågs hålla rekordet för längsta obesegrad mästare – han var då 54-0 som mest – men som dramatiskt ”sprack” den 27/11 2020, då han försvarade VM-titeln mot då relativt okände utmanaren och landsmannen Pradabsri .. och förlorade, knappt men enhälligt, på poäng och tappade VM-titeln .. och rekordet. Det är ju ett konstlat ’rekord’, som i princip bara gäller mästare som lyckas sluta obesegrade (det har nu gått tillbaka till Floyd Mayweathers tveksamt godkända 50-0/alternativt Rocky Marcianos 49-0). Efter förlusten slickade Wanheng såren i ett helt års tid, men gjorde comeback i november i fjol, då han slog ut nybörjaren Jinnawat Rienpit .. och nu vill han ha och får sin returchans på Pradabsri. Den senare har sedan sin oväntade triumf över legenden Wanheng slagit ut en ren nybörjare i en icke-titelkamp och sedan i november 2021 försvarat VM-titeln mot Danai Ngiabphukhiaw på poäng 12. Nu måste han alltså försvara mot sin 36-årige men så berömde ’ärkerival’. Pradabsri är själv 31 år gammal, och har trots allt fördelen av att vara den större punchern av de två .. och har ju trots allt gjort ’jobbet’ en gång, redan.

 

Annars är detta en besynnerligt lugn vecka, med visserligen en hel del boxning – men lite sådan på verklig toppnivå. Vi har ju Fight Lifes Malta-show på onsdag .. vi har en hyggligt stark tävling i Krasnodar, Ryssland på torsdag med Sergey Vorobov (15-1/10 KO) vs Ulugbek Sobirov (11-1/6 KO) i lätt welter och tungviktsfighten Ruslan Fayfer (27-3-1/18 KO) vs Shigabudin Aliev (9-0-1/6 KO) i huvudmatcher .. vi har Norge-showen på fredag, som är en ganska diger boxningsdag med mpnga tävlingar runt om, där Spaniens urstarke Sandor Martin (39-2/13 KO) vs Jose Felix (39-5-1/30 KO) i Barcelona är den dagens klart största fight .. medan vi först på lördagen når trots allt två kvinnliga toppmöten.

 

I BUAP Arena i Puebla, Mexico försvarar hemmafavoriten Yuliahn Luna Avila (22-3-1/4 KO) sin WBC-VM-titel i bantamvikt mot landsmaninnan Mayeli Flores (8-0-1/3 KO). Det är Avilas, kallad ”La Cobrita”, första försvar av titeln och Flores första chans på en stor titel.

Lördagens största show går dock i Newcastle Arena i England, där stentuffa WBO-VM-drottningen  i mellanvikt Savannah ”Silent Assassin” Marshall (11-0/9 KO) försvarar mot EM-mästarinnan Femke Hermans (12-3/5 KO) – det är Marshalls tredje försvar, på väg mot en jättefight med Claressa Shields .. men då måste ju givetvis inga misstag göras under vägs.

Denna huvudmatch backas upp av en till i form av Florian ”Albanian King” Marku (10-0-1/6 KO) vs Chris ”Rok´nRolla” Jenkins (23-4-3/8 KO) om IBF/International Title i weltervikt över 10 ronder. Det är en stor show detta, regi Boxxer/Shalom, med 12 matcher på programmet .. varav inte mindre än tre tungviktsfighter.