DAG 1, OS-KVAL, PARIS: LYSANDE SVENSK START! LOVE HOLGERSSON BESEGRADE CHRISTINA HAMMER ..!

jun 05, 2021
boXning

Första dagens boxningar vid Europas OS-kvalificeringar, inledda på fredagen i La Grande Dome i Paris, Frankrike, gav Sverige en flygande start..! Samtliga fem svenska boxare vann sina öppnings-matcher i turneringen och är vidare till lördagens kvartsfinaler. Och svenska hoppet i damernas mellanvikt/75 kg, långa blonda Love Holgersson hamnade direkt i en av OS-kvalets hetaste matcher, nämligen mot den professionella stjärnan Chistina Hammer, som i tre månader förberett sig för en senkommen start i försök att kvala in till OS i Tokyo. Hammer har ju en professionell record på 26-1 .. med en enda förlust, och det är mot superstjärnan Claressa Shields, VM- & dubbel OS-drottning. Men hon har ingen större amatörkarriär att falla tillbaka på, blev proffs 2009 på ganska begränsad erfarenhet och har sedan hon inledde sin nuvarande amatörsatsning endast boxat tre matcher på amatördistans. Och det är i sanning inte samma sak att boxa 3 x 3 minuter och få allt riktigt jobb gjort på den tiden. Nu ställdes den 30-åriga tyskan (urspr. kazakiska) mot 27-åriga Love Holgersson – svensk & nordisk mästarinna, JVM- & JEM-guld och 115 amatörmatchers rutin – i första kval-dagens tuffaste fight. Det var ingen tvekan om att boxningsvärlden tippade Hammer segrare i förväg .. det vitsades en del om ”Love versus Hammer”, vilket ju blir lite roligt på engelska .. men väl i ringen i Paris boxade den långa och lång-armade svenskan ypperligt bra, helt respektlöst och med utmärkt blick för gamet, kontrollerade matchen från start och prickade fina träffar från distans, utnyttjade räckvidden perfekt och lät sig inte luras in i några misstag, medan Hammer aldrig kom till skott, fick mycket lite riktigt gjort .. och egentligen borde det inte blivit något snack om utgången. Men domarna hade en tre mot två dömd första rond, andra var solklart svensk, och i tredje fick Hammer med sig ett par domare på ”namnet” – domslutet blev 3-2 till Love Holgersson (30-27, 28-29,  28-29, 30-27, 29-28) .. och allt annat hade varit tokigt. Därmed är Hammers OS-drömmar över – och Love är vidare till kvartsfinal, där hon ställs mot Hollands Nouchka Fontijn.

 

Stephanie Thour i 57 kg ställdes mot Ukrainas Yulia Tsyplakova och lyckades i en tuff och tät fight få med sig domarna till en rättvis och enhällig, om än knapp, poängseger 5-0 .. och är vidare till kvarten, där hon får möta Irlands Michaela Walsh.

Agnes Alexiusson i 60 kg mötte Donjeta Sadiku från Kosovo och kunde tämligen säkert boxa hem en seger, som dock kom att i någon mån riskeras pga att hon låste upp balkan-tjejen och varnades för det i andra, varför plötsligt domslutet bara blev 3-2 till Agnes (28-29 x 2, 29-28 x 2, 30-27) – men rätt blev rätt, och nu är hon i kvarten mot Greklands Nikoleta Pita.

Och på herrsidan hade vi ju två men med: Adam Chartoi i 75 kg hamnade i en bökig och krånglig fight med bulgaren Simeon Chamov, som han dock med lite ’flyt’ kom ut som segrare i med 3-2 (30-27, 29-28 x 2, 28-29, 27-30) – varmed också han är kvartsfinal idag.

Liridon Nuha i 81 kg mötte esten Stiven Aas och vann med eniga domarröster, 5-0, efter fysiskt stark insats – och han möter nu härnäst britten Benjamin Whittaker i kvartsfinalen.

 

Dessa OS-kval är ju nu, efter allt dribbel med de uppskjutna kvalen i London förra sommaren och den inställda fortsättningen de enda som blir för Europas del. Det är drygt 160 startande i denna turnering, som skall avverkas på fyra dagar, och det handlar om 61 europeiska platser i Tokyos OS-boxningar. För damernas del gäller det att ta sig till semifinal, dvs seger i kvarten kommer att ge en OS-plats. För herrarnas del är det 6 platser/vikt, så för de fyra som förlorar i kvartarna blir det ett åter-kval om de sista två biljetterna till Tokyo.