DAGENS OS-BOXNING: GULD TILL KAZ, FINSKT BRONS

aug 18, 2016
boXning

imageDen fjärde guldmedaljen i årets OS-boxningar i RioCentre Pavilion 6 i Rio De Janeiro är utdelad – det skedde på onsdagsnatten (torsdag svensk tid) och det gick till Kazakstans Daniyar Yeleussinov, en 25-årig tekniker med ett av amatörvärldens snabbaste fotarbeten, en defensivt boxande kontra-slående elegant som ogärna mixar i slagväxlingar men älskar att kontrollera fighten på avstånd och pricka motståndaren på väg in eller på undanglidning. Han mötte i finalen en aggressivt anfallande uzbek vid namn Shakhram Giyasov, som inledningsvis lyckades lägga en fin press på kazaken men allteftersom kom till korta i poängplockandet. Det finns en klar tendens i dagens bedömning på amatörsidan att favorisera defensiv över offensiv, och en skicklig undvikande boxare får betydligt lättare poängen än en attackerande. Det var jämnt hela matchen, och officiellt skrevs domslutet till sist till 29-28 hos alla domarna, men det var aldrig tvivel om att det Yeleussinov som skulle avgå med segern. Därmed adderar han OS-guld till sitt tidigare VM-guld (’13) och VM-silver (’15).

I övrigt tog vi oss under gårdagen igenom herrarnas kvartsfinaler i flugvikt (52 kg), där uzbeken Shakhobodin Zoirov mötte aziren Elvin Mamishzada och de växlade om att attackera och backa undan i en bra fight, där dock Zoirov visade sig vara överlägset vilket som, och vann klart, och i nästa kvart tog finurligt boxande och blixtrande snabbe 19-årige Yoel Segundo Finol, Venezuela en snygg seger över hårt satsande algeriern Mohamed Flissi, och i tredje kvarten vann under publikens buande ryssen Misha Aloian (VM, OS-brons) över tuffe colombianen David Avila i en match störd av en helt onödigt nonstop-tjatande ringdomare, där den hårt arbetande sydamerikanen faktiskt körde slut på ryssen, men fick föga betalt för jobbet. Aloian vann med 3-0. Och i sista kvarten jobbade suveräne kubanen Yosbany Veitia ursnyggt mot oftast ställde kinesen Jianguan Hu, tills hans vänstra ögonbryn sprack upp (gammal skada), och då det inte gick att stävja, fick han inrikta sig enbart på försvar och kinesen plockade in poäng. Tillräckligt? Nja, men här fungerade det ändå så. Segern gick till Hu, med domarrösterna 2-1.
Även kvartarna i damernas mellanvikt (75 kg) klarades av och här vann försvarande OS-drottning Claresa Shields, USA klart på poäng över tappert kämpande ryskan Jaroslava Jakushina, och Dariga Shakimova från Kazakstan vann sin kvart över jämbördiga men poängmässigt underlägsna marockanskan Khadija Mardi, och i tredje kvarten slog relativt enkelt långa kinesiskan Qian Li den kompakta, satta brasilianskan Andreia Bandeira .. och i sista kvarten fick vi (ännu ett – de har mötts flera gånger) tätt möte mellan Anna Laurell Nash besegrare Savannah Marshall, GBR och starka holländskan Nouchka Fontijn, där brittiskan förde matchen och slet och jobbade men Fontijn, på klart färre men renare träffar, fick poängen. Det var jämnt, och i sista ronden ’kompenserades’ i någon mån Marshall, så att domslutet kom ut 2-1 till holländskan.
Semifinalerna i damernas lättvikt (60 kg) hanns också med; här vanns den andra semin något snopet av Frankrikes Estelle Mossely, som fick segern på TKO 1, då hennes motståndare, ryskan Anastasia Beliakova råkade slå vänster armbåge ur led. I första semin jobbade och slet Finlands tuffa Mira Potkonen och förde matchen mot den kontrande, och som oftast fastlåsande, kinesiskan Junhua Yin, som dock trots ett otal tillsägelser fick hållas och dessutom fick betalt för i och för sig fina kontra-stötar .. fram till en poängseger. I viss mån får Potkonen också skylla sig, då hon frustrerad vid en låsning faktiskt skallade Yin – och fick poängavdrag för det. Dyrt .. i en så kort match. Men brons blev det till denna fina kämpe – enda Nordiska OS-medaljen i boxning 2016.

BILDEN: Daniyar Yeleussinov – OS-guld