BOXNINGSDÖDEN – EN SVART HÖST

okt 17, 2019
boXning


Boxningssporten drabbades av ännu ett dödsfall efter helgens boxningar i Chicago, då Patrick Day. en 27-årig superwelterviktare från Freeport, New York avled på sjukhus på onsdagen utan att kunna räddas från den hjärnblödning han fick efter att ha blivit knockad i matchen mot Charles Conwell (KO 10) i en USBA-titelfight. Det var en ganska hård fight, som avgjordes med en skarp nedslagning i tionde ronden, och Day fick föras från ringen på bår. Han kom snabbt under vård, men hans liv stod inte att rädda. Hans familj var med honom till slutet, och uttalar nu i sin outsinliga sorg ändå en sista hälsning till den sport som var Patrick Days hela liv.

Detta var dessvärre ännu ett grymt sorgligt nedslag i en tremånadersperiod som blir bland sportens svartaste. I slutet av juli hade vi ju två dödsfall på kort tid, dito efter verkligt hårda kamper, då exilryssen Maxim Dadashev omkom i hjärnblödning efter att ha kollapsat efter kamp – en av hörnan uppgiven match (Ret 11 mot Subriel Matias) i en IBF elimineringskamp i Oxon Hill, USA. Dadashev blev 28 år gammal. Och samma vecka avled Hugo Santillan efter att också ha kollapsat efter en oavgjord match om Argentinska titeln (vs Eduardo Abreu) i San Nicolas i Argentina, fördes till sjukhus men avled där fem dagar senare. Han blev blott 23 år. I samtliga dessa fall verkar ut-mattning ha varit en stark faktor.

Vi hade anmärkningsvärt nog även ett fjärde dödsfall under hösten, då bulgaren Boris Stanchov störtade ned under match i Shkoder, Albanien den 21/9 efter att ha drabbats av hjärtstillestånd, utan att något reellt allvarligt hänt i matchen. Man fick igång hans hjärta igen, men han avled under transport till sjukhus. Detta var en olycka som givetvis kunde hänt var som helst, utan direkt samband med just boxning som sport, men det förstärker likväl intrycket av en eländigt svart höst.