DEBATT OM DOMSLUTET I STURM-CHEDINOV

feb 22, 2016
boXning

feix sturm 16

Det har blivit lite efterdyningar om domslutet i Oberhausen, Tyskland från i lördags om det korrekta i att segern i den mycket jämna matchen gick till Felix Sturm, som därmed erövrade Fedor Chudinovs WBA-VM-bälte i supermellanvikt. Det visar sig att alla tre poängdomarna hade oavgjort 95-95 efter 10 ronder, varefter en (Ignacio Robles) gav elfte till Chudinov och tolfte till Sturm och följaktligen fick oavgjort som resultat. Övriga två (J-L Leglande & Giu Quartarone) gav båda de avslutande ronderna till Sturm, varmed han fick segern. Marginalerna är minimala.

 

Fedor Chudinov var inte glad över domslutet: ”Felix kämpade mycket bra .. vi skallade ihop en del, ibland var det hans fel, ibland mitt .. men domslutet kan jag inte hålla med om. Jag skulle fått behålla min VM-titel.”

Felix Sturm var nöjd men slutkörd: ”Detta kanske var min sista match! Jag har tömt alla krafter och inser gott att det är bättre bakom mikrofonen och vid TV:n än i ringen .. men jag skall inte fatta något beslut idag, utan låta mina sår läka och prata ihop mig med familjen och mitt team. Kanske har jag ytterligare två-tre matcher i mig – kanske är det adjö.”

Sturm höll WBO-VM 2003-04, WBA-VM 2006, WBA-VM på nytt 2007-12, IBF-VM 2013-14 – alla i mellanvikt .. och nu WBA-VM i supermellanvikt. Det finns en enorm fight på hemmaplan att göra mellan Sturm och Artur Abraham – en länge pågående rivalitet, där nu båda skulle kunna göra upp på samma vikt i ett superbt titelenande.

  1. På måndagen uppstod ytterligare bråk: det visar sig nu att de handskar Chudinov använde tappade sin färglagda yta – något som inte skall kunna ske – och den ryska sidan hävdar nu att handskarna var ”uppmjukade/preparerade” så att Chudinov inte skulle kunna slå knockout, medan tyska sidan hävdar att något preparat hamnat på handskarna vilket dessutom kom i Sturms ögon. WBA ska nu utreda, och samtidigt se över poängsättningen i matchen. Dessutom visar det sig nu finnas en returmatch-klausul.

Bilden: Felix Sturm efter fighten.