DET ÄR FIGHT WEEK I MALMÖ – KRAJNC FIGHT NIGHT 9 .. JANGIROV vs BABIC, SANDSTRÖM vs ZUNIGA ..

maj 22, 2023
boXning

Det är Fight-vecka i Malmö – det drar ihop sig till årets största svenska proffsevenemang, då promotor Armand Krajnc bjuder på en åtta matcher tung show med två titelmatcher i topp, vilket kommer ta plats i Petter Stordalens fashionabla Quality Hotel View nu på lördag kväll den 27/5. 

Den sedan länge påannonserade huvudmatchen – SM-matchen i cruiservikt över 8 ronders distans, där mästare Samo Jangirov (8-4-2/1 KO) försvarar sitt bälte, nu för tredje gången totalt, mot nye utmanaren Goran Babic (7-1-1/4 KO), har efter flera vändor och mycket arbete under vägs nu till sist fått en andra huvudmatch att mätas med – då Växjö-tjejen, numera australiensiska Linn Sandström (7-2-1/2 KO) återvänder hem för att försvara sitt WBA/Interkontinentala bälte i super fly/lätt bantamvikt över 10 ronders (10×2) distans mot Venezuelas Johana Zuniga (16-5/9 KO). 

Samo Jangirov, från Katrineholm, som hållit den svenska cruiserviktstiteln sedan han erövrade den i Örebro i mars 2019 med en poängseger över Marcus Alberts, har försvarat två gånger mot Alberts i mycket jämna och verkligt tuffa kamper, med knappa men korrekta segrar i samtliga dessa möten. Den 37-årige ex-kurden har blivit en populär svensk ringkrigare, beundrad för sin ärliga tuffa kamp-stil och ’no nonsens’-attityd; han har prövat vingarna på verkligt tuffa uppdrag utomlands mot främst David Jamieson om IBO/Int-titeln i Skottland 2022 (förlust poäng 10) men också svåra matcher i Finland mot Samuli Kärkkäinen och i Norge mot Simen Nysaether (oavgjort) och håller en smått imponerande seger över den svenske tungviktskungen Awadh Tamim. Nu försvarar han mot sin idag främsta utmanare, svensk-serben Goran Babic. Babic är 31 år gammal och har sin bakgrund som amatör både i Sverige och Serbien, med en hyggligt stark karriär för Djurgården IF Boxing, före han blev svenskt proffs. Han har boxat samtliga sina proffsmatcher i Serbien och gick efter ett år över på serbisk licens och boxade om serbiska titeln mot stenhårde Veljko Raznatovic 2022 (förlust) men har i övrigt idel segrar i sina balkan-matcher, varav fyra på knockout. Han har nu gått tillbaka att boxa på svensk licens och utmanar således Jangirov om SM-bältet på 90,7 kg. 

Linn Sandström gjorde en kort amatörkarriär i Sverige, då tränad av Armand Krajnc i Ystads BK, och var uppe om SM-titeln, men hon var också aktiv i annan kampsport, och hon flyttade 2019 till Australien, där hon sedan dess bott och fått medborgarskap. Hon inledde en strax framgångsrik proffsboxnings-karriär, som nu fört henne till sju segrar, två förluster och en oavgjord kamp, där hon gick oavgjort mot Natalie Hills om Australiska titeln 2021, besegrade Ali Jensen och Aisah Alico och slog Kwunchit Khunya i en kval-match på Filippinerna, varpå hon fick chansen mot Sara Marjanovic i London i oktober 2022 och besegrade henne om den vakanta WBA/Inter-Continental-titeln. Det är denna titelvärdighet hon nu försvarar – men det finns viss möjlighet WBA låter uppgradera matchen till ’Interim-VM’-status – mot den något mer erfarna 30-åriga Johana Zuniga från Venezuela. Zuniga hade länge en obruten segerrad, men när hon kom upp på titelnivå har hon tappat en del domslut. Hon mötte legendariska lätta flugvikt-suveränen Yolanda Bopp 2021 och stoppades, och hon har också förlorat – om än knappt och snopet – om WBC:s och WBA:s Latino-titlar mot Viviana Corredor respektive Jennifer Sabrina Meza, det senare i ett ’feldomslut’ hon nu kompenseras för med denna titelchans. Det är en spännande ’hemkomst’ för Sandström, som här direkt tvingas bekänna färg. 

Armand Krajnc, promotor sedan 2012, gör här sin nionde ’gala’ och satsar alltså på ett stort program i detta samarbete med Quality Hotel. Det är ett fint förmatchprogram på hela sex matcher – med Anthony Yigit, Simon Henriksson, Anna Donatella Hultin, Costas Nanga, Mohanned Abdulrahim & debutanten Adolpe Sylva i elden – vilket vi återkommer till i närmaste dagar.