DET DRAR IHOP TILL ’BOXNINGSGALA ALINGSÅS 2023’

apr 28, 2023
boXning

Det är nu en dryg vecka kvar tills det är dags för Alingsås första professionella boxningar nånsin. Det är huvudmatchboxare Tijan Kebbeh som med TK Alingsås Boxningsklubb arrangerar premiär för ”Boxningsgala Alingsås 2023” lördagen den 6 maj i Nolhagahallen i Alingsås. Det är ett program som omfattar tio amatörmatcher, varav två är diplomboxning och resten tävlingsboxning. Men den stora grejen är att det hela toppas av tre proffsboxningsmatcher, där alltså Tijan Kebbeh (4-3-2/3 KO) själv kommer att gå huvudkampen mot mycket rutinerade Pavol Garaj (7-39-4/3 KO) från Slovakien över 4 alternativt 6 ronder (6 x 2) i supermellanvikt. Därutöver gästas vi av svensk-licensierade isländskan Valgerdur Gudsteinsdottir (5-4/1 KO) som i lättvikt över 6 ronder (6 x 2) möter georgiskan Mariami Nutsubidze (1-2/1 KO) & här gör nu också den utmärkte Vänersborgs-amatören Taher Ibrahimzad debut som proffs versus den tuffe georgiern Akaki Parjveliani (2-2) i supermellanvikt över 4 ronder. 

Garaj är en 36-årig ’journey man’ från Poprad i Slovakien som härjat i de europeiska ringarna sedan år 2005 och gjort hela 50 proffsmatcher, det stora flertalet på utländsk botten och med följd därav en större antal förluster, dock nästan alla under god fight och knappa nederlag – han har bara stoppats på riktigt en enda gång (!), mot obesegrade Kieran Smith i Glasgow, Skottland 2018, men har mött en lång rad starka namn – Doberstein, Weber, Küchler, Wawrzyczek, Donfack, Udofia, Bentley, Rea, Foru, Hutsby, Rafferty, Webber – och gjort bra och jämna matcher. Själv har han besegrat Attila Kiss och gått oavgjort mot Daniel Urbanski och Remi Voz. 40-årige Tijan, som utmanade om SM-titeln i supermellan mot Niclas Elfstedt i Örebro 2021 och föll knappt på poäng där, fortsätter jakten på en retur om SM; han har några goda segrar i Tyskland, på KO över Aleks Kuvacs och han gick oavgjort mot lovande Yunus Oezcan. Det är trots ”siffrorna” en bra match han nu befinner sig i, och det kan bli hårt om segern. 

Valgerdur Gudsteinsdottir från Reykjavik har en svår situation som alltid resande proffs och därav tvingad ta många svåra matcher på bortaplan; hon har varit i ’kval-matcher’ mot stora hemmahopp som OS-guldmedaljören Lauren Price och mot obesegrade kanadensiskan Leila Beaudoin och i titelkamp (WBC/Int) mot Katharina Thanderz men mellan dessa förluster här på ’hemmaplan’ i Sverige gjort fina resultat, varav det bästa kanske är den snygga segern över tuffa Claire Sammut i Jönköping 2021. Nu får hon äntligen i en ny match boxa här igen, i Alingsås, mot hyggligt starka Nutsubidze, som är en 24-åring från Kutaisi i Georgien, vars kanske bästa resultat är en ytterst knapp förlust mot vassa österrikiska stjärnan Nicole Weser, WBF/WIBF-drottning i lättvikt. 

Taher Ibrahimzad är en 23-årig fighter från Vänersborgs BK, som kom hit från Afghanistan för nio år sedan, svensk medborgare sedan fem år tillbaka med ett drygt 30-tal amatörmatcher i ryggen. Hans största merit är segern i Junior-SM 2018 i weltervikt, med ett tidigare SUM-silver och vinst i King of the Ring, Hvidovre och Schwerin-turneringarna; han har boxat i J-landslaget och JNM, fick SM-starter sabbade av Covid-eländet; testade för proffsstart hos Winston Burnett 2019, men kom att avvakta (pga coronoan), är coachad av Alnes Omerovic. Han fick proffslicens våren 2022, men själva starten har dröjt tills nu. Och motståndare i debuten blir den 23-årige Parjveliani, som gjort fyra proffsmatcher och vunnit två av dem och sett riktigt bra ut i sin karriär så långt. Det blir en spännande debut-uppgift.