DILLIAN WHYTE TOG TUNG REVANSCH ..!

mar 28, 2021
boXning

I det stora tungviktsdramat i Europa Point Sports Complex i Gibraltar på lördagsnatten – avslutat strax före midnatt – tog den jättelike britten Dillian Whyte (28-2/19 KO) en grundlig och mycket tung revansch på sin besegrare från i förra höstens möte i England Alexander Povetkin (36-3-1/25 KO), då han nu vände steken och slog ut rivalen på KO i 4:e ronden. Whyte öppnade mycket starkt och hade sin ryske motståndare i bryderi redan i upptakten av kampen efter en fin högerträff som skakade denne. Det var annars Whytes mycket distinkta jabb som styrde det mesta i fighten och han  tog hem de tre första ronderna på poäng, mycket kallt och kontrollerat jobbande bak jabben med farliga uppföljande högerslag och några vassa vänsterkrokar dessutom. Povetkin boxade sig in i kampen i andra som han gjorde hyggligt jämn och hade även en bra sekvens i tredje, men han var ofta ostadig på fötterna och kunde aldrig själv komma till överläge eller styra utvecklingen, så som han faktiskt skickligt gjorde i första fighten. Direkt i fjärde ronden rammades han på nytt tungt av högern och var i bryderi men kom igenom den krisen och tycktes precis kunna göra något för egen hand när han på nytt skakades av en vass överhandshöger som skickade honom raglande bak till repen.. och därefter var det stor kris. Whyte gick till full attack, träffade halvbra med vänstern men drev så in en ny tung höger som lämnade ryssen öppen, och där kom en ruggig vänsterkrok som sänkte honom utmed repen. Povetkin lyckades samla sig till att komma på fötter under ringdomare Victor Loughlins räkning, men denne fortsatte räkna över den raglande ex-mästaren till ”ten and out”! Då var tiden 2:39 av denna rond 4.

Därmed fick Dillian Whyte sin efterlängtade revansch, tog tillbaka WBC/Interim & Diamond-bältet och satte sig i en fast position som nästa obligatoriska utmanare om WBC-VM. Arenan i Gibraltar hade corono-säkrats för 500 åskådare som mycket entusiastisk efteråt hyllade Whyte. Han var självklart glad men med ett lite cyniskt grepp på ämnet om hur lyckan svänger i världstoppen. ”Nu vill jag ha min rättmätiga chans om VM och att det är slut med att folk försöker smita undan från att möta mig. Jag har slitit och jobbat mig till det här, och jag är glad över att Povetkin var hederlig nog att ge mig en ny chans att ställa record till rätta.” Promotor Eddie Hearn var dito mycket nöjd med nattens utgång: ”Dillian visade vilka kvaliteter han besitter inatt .. det sätt som han nu hanterade Povetkin på och dominerade mot var imponerande .. han kommer att vara i ringen i sommar igen, i ett stort sammanhang.”

För den nu 41-årige Alexander Povetkin var detta ett tungt nederlag och frågan är om det finns någon väg tillbaka för hans del, och om det nu inte vore god tid att efter en magnifik karriär med OS-guld och WBA-VM och en lång rad verkligt häftiga fighter i proffs-världstoppen i över dussinet år lägga handskarna på hyllan.