DOHENY BESEGRADE IWASA ..! NU KOMMER FURY, FRAMPTON .. JENNINGS VS ’AD’ MFL I LADDAD WEEK END …

aug 16, 2018
boXning

Nyheter från Japan berättar att i en klar skräll besegrade australiensiske utmanaren T J Doheny (20-0/14 KO) den försvarande mästaren Ryosuke Iwasa (25-3/16 KO) om IBF-VM-titeln i lätt bantamvikt i  Korakuen Hall i Tokyo, Japan på torsdagskvällen (lokal tid) på poäng över 12 ronder. Bilden är från invägningen igår eftermiddag. Det var ett kontroversiellt domslut efter en tät fight – siffrorna skrevs 116-112, 115-113, 117-112 – men den starkt jobbande Doheny slog mest medan Iwasa tycktes ha de skarpare träffarna. Den 31-årige ’T J’, southpaw med ringnamn ”The Power”, kom obesegrad och återvänder till Bondi Junction i New South Wales med sitt record intakt, trots ett igenmurat vänsteröga och jack på högerkinden. Den tre år yngre japanen, dito southpaw, får ladda om. Det torde kunna bli en retur.

Annars upptas denna vecka av tunga lördagsjobb. Störst är det i Windsor Park i Belfast, Nordirland på lördagsnatten – en gala direktsänd över Viaplay Fighting här i SWE från kl 20.45 – där förre VM-kungen i tungvikt Tyson Fury (26-0/19 KO) gör sin andra comeback-fight, vilken är satt mot förre VM-utmanaren Fransesco Pianeta (35-4-1/21 KO) – en hyggligt intressant fight i sig, men Pianeta får finna sig i att vara massiv ’underdog’ .. och en stor del av intresset knyts nu till den stegrande ord-kastningen mellan Fury och WBC-VM-kungen Deontay Wilder, som nu väntas in till ringside för att studera sin ’kommande motståndare’ – med Tyson i vanlig ordning haussande den man han har mot sig (”alla är ute efter just mig .. det är tungvikt, ett slag kan avgöra”) till att helt nonschalera Pianeta. Igår kom han ut med ett typiskt Fury-budskap i all ’ödmjukhet’: ”Det är mycket lätt att ta tillbaka alla bältena. Allt jag i sak behöver göra är att spöa två ’bums’. Wilder och Joshua och det är klart. De två har inte en hjärncell tillsammans, så det det borde inte vara svårt för en stor boxare som mig att fixa detta.”      

De formella huvudmatcherna i Belfast är två stycken. Främsta namnet är Carl Frampton (25-1/14 KO) som möter obesegrade australiensiske utmanaren Luke Jackson (16-0/7 KO) om WBO:s interim-titel i fjädervikt. Frampton tog ”interim-VM” via segern över Nonito Donaire i april och är hett på jakt efter riktiga VM och nån av de andra mästarna. Jackson har vunnit Oriantal-titeln men aldrig varit i en fight av denna dignitet. Den andra titelfighten handlar om WBC-VM i flugvikt där Nicaraguas Cristofer Rosales (27-3/18 KO) för första gången försvarar sin titel mot hemmasonen, förra amatörstjärnan (dubbla OS-brons, EM-guld, Samväldesmästare) Paddy Barnes (5-0/1 KO) och redan Interkontinental mästare som proffs, som nu i sin sjätte pro-match går efter VM ..!

På andra sidan Atlanten, i Ocean Resort Casino i Atlantic City har vi på lördag också intressanta dubbla huvudmatcher med förre VM-utmanaren Bryant ”By By” Jennings (23-2/13 KO) i en riktigt tuff tungviktsfight över 12 ronder mot IBF/Int-mästaren Alexander Dimitrenko (41-3/26 KO) – det är Krim-födde, numera Hamburg-baserade, ”Sascha” andra fight sedan KO-segern över Adrian Granat. Fighten i AC får en klar betydelse för världstopp-rankingen och kommande VM-utmaningar, men det är ingen specifik titel på spel. Denna kamp backas upp av en 10-rondare om Nord-Amerikanska titeln i supermellanvikt mellan Jesse Hart (24-1/20 KO) och tuffe Mike Gravonski (24-2-1/15 KO). Det är Harts tredje fight efter VM-förlusten mot Zurdo Ramirez förra året och första försvar av NABF-titeln.

 

Det går också en VM-fight för damer på lördag, nämligen i Club Britania i Chihuahua i Mexico där Anabel Ortiz (27-3/4 KO) försvarar sin WBA-VM-titel i stråvikt mot Yenifer Leon (9-0/6 KO). Det är 32-åriga Ortiz nionde försvar av VM-bältet sedan hon vann titeln 2013 medan det är 26-åriga Leons första chans på VM.