ELIN CEDERROOS: ”DET HAR GÅTT SÅ FORT – MEN NU VILL JAG TA VID EFTER LAURÉN!”

mar 24, 2019
boXning

Den nybakade svenska VM-drottningen i supermellanvikt har ännu inte helt hunnit ta in effekten av att hon de facto erövrat IBF-VM-bältet och nu efter blott 6 matcher som proffs sitter på en helt unik position som boxare – med en värld av möjligheter framför sig. Hon gjorde en enastående stark insats då hon igår natt besegrade Femke Hermans, på dennas egen hemmaplan, och erövrade titeln efter tio tuffa ronder. Vidden av det har nästan inte heller landat.

Den 34-åriga två-barns mamman, f d elitfotbollsspelare  (då Sölveskog i efternamn; spelade i Hammarby och DIF, där hon slutade som lagkapten 2010, när hon gifte sig och väntade första barnet) och med bara sex års erfarenhet som boxare framme vid målet. Hon lekte med tanken på en boxningskarriär redan när hon lade av med fotbollen, då hon med fotbollsgänget fystränat hos Leffe Carlsson i Star Fights, och denne lätt förvånat konstaterade att hon hade stor talang, och sa till henne att om hon bytte till boxning skulle hon kunna bli bäst i världen! Ett halvår efter dottern Miras födelse började hon träna för en amatörkarriär och vann 2014 Nybörjarnas och startade sedan i stora SM och stötte omgående på en av världens bästa damboxare i Anna Laurell, som hon faktiskt gav en riktigt tuff fight men förlorade på poäng mot. Hon kom med i landslaget och vann där två landskamper och kom sedan att möta Laurell igen i ytterligare tre möten, med förlust, men allt närmare en seger, vilket ju i sig var enastående med tanke på vem hon mötte. Hon boxade för BK Rapid med Alex Wennersten som huvudcoach, och efter att hon tagit ’time out’ för ytterligare ett barn, så när hon var tillbaka i ringen på nytt, vid 32 års ålder, bestämde teamet sig för att skulle en proffskarriär hinnas med så måste det bära av nu eller aldrig, så i april 2017 proffsdebuterade hon, i Haninge, med en skarp TKO 4-seger över Sanja Ostojic och sen dess radade hon upp ytterligare fyra segrar över allt bättre motstånd, inklusive en imponerande sådan över Elene Sikmashvili på KO – och detta ledde in till en fräckt uppsnappad VM-chans mot Hermans .. på bortaplan, mot alla odds. Men det blev till en grandios seger!

”Jag har inte fattat hur stort det är ännu”, säger hon till media i stormen efteråt, ”men jag njuter av det, och jag hade det bra dagarna upp till fight .. jag sneglade lite på bältet medan det trappades upp till match! Allt har egentligen gått fortare än jag trodde. Jag var inställd på att ha stort tålamod och behöva gå fler fighter i år, men så kom erbjudandet, och Femke är en boxare jag gillar i stilen, hon kommer till fight, hellre det än en svår kontraboxare. Och det gick vägen! Det känns helt fantastiskt men det är fortfarande lite overkligt!”  

”Jag vill sätta kvinnlig boxning på kartan. Mikaela Laurén har gjort ett fantastiskt jobb och jag vill ta vid efter henne. Riktigt vad som ska hända nu vet jag inte. Vi har inte hunnit tänka så långt. Jag måste försvara titeln inom ett drygt halvår, och om det kan ske hemma eller om vi måste dra nån stans utomlands får vi se. Det klarnar säkert inom kort. Nu ska jag först vila och ta in det här!”

 

BILDEN: Team Rapid/Cederroos: fr v bossen Besim Harman, sekonden Chris Wehbi, Champion Elin Cederroos, chefssekond Alex Wennersten & sekonden Billy Lazcano.