ENARMAD PEZHMAN VANN RAFFLANDE FIGHT I ÖREBRO; UTMÄRKT TÄVLING!

feb 26, 2017
boXning

Fightlife Promotions boxningstävling igår i Tegelbruket i Örebro avlöpte framgångsrikt inför inemot 800 åskådare i en ’mer än’ utsåld hall, där nära halva publiken följde matcherna stående men entusiastiskt påhejande hemmafavoriterna. Det blev en riktigt fin tävling med god underhållning i alla avdelningar börjande med två MMA-matcher och fem amatörmatcher i boxning fram till de avslutande sex proffsmatcherna.
IMG_2651

Galans huvudpunkt var det maffiga mötet i tungvikt mellan hemmaidolen Pezhman Seifkhani (nu 6-0/4 KO) och stentuffe kroaten (boxande på tjeckisk licens) Ante Verunica (3-3-1/1 KO), en man med enorm erfarenhet från kickboxning (180 matcher/proffs & amatör) och som de facto gått oavgjort med Apte Davtaev som proffsboxare, blev en riktig thriller! Pezhman startade sin vana trogen tufft men inte respektlöst och båda kände på varann inledningsvis med ett par tuffa slagdueller .. men i slutet av ronden kom örebroaren ut ur en tuff närkamps-situation och tittade ner på sin vänsterarm .. ruskade på den och fortsatte som om inget hänt. Men det hade det – biceps-muskeln hade brustit och i princip var armen obrukbar! Han försökte använda den även i andra och prövade då också att byta fot, så att han nyttjade högern som jabbhand men gick strax tillbaka till ortodox ställning .. och det var fortfarande han som stod för det kvalitativt bättre arbetet och tog även denna rond. Men från tredje jobbade han enbart med högern och tvingades satsa på enskilda hårda slag och mycket skickligt dessutom .. men nu hade det gått upp för Verunica att hans motståndare var enarmad och han gick till våldsam attack, men mitt i en sådan rammade Pezhman stenhårt med högern och fällde kroaten .. som rätt illa ute krånglade sig upp från golvet, men nu fick rädda sig undan ett KO-slag. Ronden till Pezhman med 10-8. Och därefter tog han även fjärde ronden på skicklig boxning, ett slag i taget. Från femte tröttades han och fick slita sig igenom en tuff avslutning, då Verunica kom allt starkare och vann åtminstone sista klart. Det var mäktigt att beskåda hur en i princip enarmad man, i en så här tuff fight, behöll kyla och behärskning och fortsatte boxa tills segern var i hamn – imponerande! Segern skrevs till 58-55, 60-53, 59-54.

IMG_2652

Sämre gick det för vår andra 6-rondersfighter Marcus Alberts (nu 4-1/2 KO) som hamnade i ett tillkrånglat bök- och ruff-krig med rutinerade balten Reinis Porozovs (6-12-1/3 KO) i cruiservikt och renderades ett tufft (onödigt och ytterst knappt) poängnederlag. En måhända lite övermodig Marcus kontrades skarpt av lettländaren i första och kom direkt under, fick så till ett par bättre ronder och tog ledningen men hamnade hela tiden i bökiga situationer, som han själv delvis var skuld till, och när han försökte stäppa upp tempot kontrades han åter hårt upprepade gånger och tappade fjärde och femte ronderna. Trots allt bök var det en spännande och rivig match, och Alberts var den starkare av de två, så inför avslutande omgången var Porozovs bra nära slutkörd. Den sista tog också svensken relativt klart, hans bästa rond men till dels på grund av att Porozovs slog mycket lite och bara försökte rädda sig ut .. men märkligt nog fick balten ändå med sig ena domarrösten där, vilket gjorde att istället för oavgjort – vilket annars hade blivit resultatet – så hamnade nu segern med 2-1 i domarröster hos Porozovs. Siffrorna skrevs till 57-58, 56-58, 58-56.

Proffsens framfart inleddes av Yaffet Amaniel (nu 2-0/1 KO), som med tillrest egen hejaklack från Stockholm fick ett fantastisk tryck bak sin insats i en 4-rondare i lätt mellanvikt mot polacken (en högst ’internationell’ man: ryskfödd, ukrainskt pass, polsk licens/boxningsbas) Ruslan Mokritskyi, vilket blev en snabb, tuff och riktigt bra öppningsfight, som Yaffet dominerade även om både första och tredje ronderna var jämna, men segern var helt klar (40-36, 39-37 x 2).
I andra fighten tvangs hårde Johannes ”Vinnie2guns” Vinasco (nu 3-0/2 KO) för första gången gå tiden ut, mot starke och nu för första gången besegrade polacken Lukasz Kuc (0-1-1) i mellanvikt, och också det i en tuff och rivig styrkemätning som dominerades genom alla ronderna av svensken (40-36 x 2, 39-37).
Kvällens tredje match var Västerås (Team Rapid) Mohammed Saleh (nu 5-0/2 KO) i weltervikt mot Irlands förra stjärna Michael Kelly (9-9-1/3 KO), en 41-åring som är i nedgående men alltjämt högst kapabel (och därför en ’svår’ match – lite att vinna men mycket att förlora i), men det visade sig bli en klart intressant och sevärd fight över alla fyra ronderna med Saleh som solklar segrare, men där Kelly gav bra motstånd och därav blev detta till en god seger för Rapidaren (40-36 x 3).

Näst sist, efter Alberts vs Porozovs, lades kvällens debutant i proffsringen, förre dubble svenske amatörmästaren Sander Lauritsen, som ställdes mot en 34-årig georgier (med stor amatörerfarenhet, men 1-3 som proffs, dock seger i senaste) Dimitri Kutibashvili i supermellanvikt, och de två öppnade i högt tempo och tufft man-mot-man, där ingen av dem vek undan, men Lauritsen successivt under en dryg minut byggde upp till poängledning med hårda, precisa slag och en superb boxning – tuff, ren, hård – och under denna korta tid murade han fullständigt ihop georgierns högra öga .. så illa att på tiden 1:42 stoppades klockan och ringdomare Håkan Sindemark tog med Kutibashvili till Dr Robert Ludwig, som direkt avrådde fortsättning – stopp på TKO 1. Och en mycket imponerande debut av Lauritsen. Här finns mycket att vänta framöver!
På det hela taget var det en utmärkt tävling som gick hem absolut hos publiken, och också lovar gott för framtiden. Även om det nu blir ett avbräck i matchandet för den stora stjärnan Pezhman Seifkhanis del – det torde ta ett halvår innan han är tillbaka i ringen igen.

BILDERNA: Pezhman Seifkhani drar högern mot Ante Verunica
Marcus Alberts mot Reinis Porozovs
Foto: Pavel Koubek